Elítélték, mert rágyújtott… a szomszéd házra

Elítélték a somogyi gyújtogatót, aki tavaly nyáron szomszédaira gyújtotta a házat éjszaka egy vita következtében. A házban öten tartózkodtak, köztük három fiatalkorú. A családot a nő fájó foga mentette meg.

Az esetről a SONLINE hírportál számolt be. Nehéz rendezeni a szomszédokkal viszályainkat, különösen ha egyik fél sem enged. Még tavaly nyáron parázs vita robbant egy Somogyi faluban, az egyikük lopással vádolta a másikat, mert eltűnt 45 ezer forintja. A parázs vitából valódi szikra is kipattant, ugyanis miután a nézeteltérést nem tudták békésen rendezni, a férfi megvárta az éjszakát, és többszöri kísérletet tett rá, hogy felgyújtsa szomszéda otthonát. Egy étolajba mártott zoknit meggyújtott, és feldobta a szomszéd ház egyik gerendájára. A tűz többször is elauldt, három alkalommal ment vissza és próbálkozott újra. Mikor végül sikerrel járt, a saját udvarában eldőlve figyelte a lángok terjedését, közben elaludt. Az 50 éves férfit a rendőrök ébresztették fel.

A lángoló tetejű házban egy fiatal pár tartózkodott három gyermekükkel, köztük egy öt éves és egy három éves kisfiú, és egy két éves kislány. A családot végül is a nő fogfájása mentette meg: a fájdalom miatt nem tudott aludni, így időben észrevette a lángokat. Élettársa oltotta el a tüzet több vödör vízzel.

Valóban megfenyegetett bennünket, de nem vettük komolyan, hogy meg is teszi! – mondta a bíróság előtt a szomszédban lakó fiatal nő. Az elkövető azzal védekezett, hogy pusztán rájuk akart ijeszteni, abban a reményben, hogy így komolyan veszik, és visszakapja a pénzét. Arról nincs információnk, hogy az eltűnt pénzt a károsultak valóban ellopták volna. 

Szakértőket is meghallgattak az ügyben. A tűzvizsgáló szerint nem olyan könnyű az étolajjal átitatott zoknit belobbantani, kitartó próbálkozás szükséges hozzá, ami kétségtelenné teszi az elkövető eltökéltségét és megfontolt szándékát. Ezt is alátámasztja a többszöri próbálkozás a gerenda meggyújtására, melyen egyébként a szarufa két centi vastagon elszenesedett. Az orvosszakértő szerint a füstmérgezés könnyen végezhetett volna az egész családdal. Enyhítő körülmény az a tény, hogy a gyújtogató korlátozottan ismerte fel tette következményét, melynek oka a több éves alkoholizálás, és emiatt erős szellemi leépülésben szenved. 

A Kaposvári Törvényszék meghozta az ítéletet: a férfi 2 év 6 hónapos börtönbüntetést kapott különös kegyetlenséggel, 14 év alatti sértett ellen elkövetett emberölés kísérlete miatt. Az ítélet jogerős.

 

A nyitókép illusztráció!

Megosztás