Embertelen körülmények egy somogyi illegális idősotthonban

Embertelen és megalázó körülmények között élt egy engedély nélkül üzemeltetett idősotthonban 30-40, több esetben ágyhoz között ember. Az üzemeltetőre egyebek között börtönt kért az ügyészség.

A Kaposvári Járási Ügyészség több rendbeli, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat azzal a kaposvári asszonnyal szemben, aki az általa hatósági engedély nélkül működtetett idősotthonban számos, súlyos következménnyel járó foglalkozási szabályszegést követett el, míg a fia akadályozta a járványügyi intézkedések végrehajtását.

A vád szerint a vádlott hosszabb ideje, hatósági engedély nélkül üzemeltetett egy idősotthont Kaposváron. A két családi házból álló épületegyüttesben a vádlott nagyságrendileg 30-40 fő idős, több esetben ágyhoz kötött embert látott el, akiknek a gondozása során azonban számos foglalkozási szabályt szándékosan megszegett – írja a közleményében a Somogy Vármegyei Főügyészség.

A nő a mozgásképtelen időseknek nem biztosított megfelelő betegágyat, akik emiatt többször leestek az ágyrács nélküli heverőkről, valamint arról sem gondoskodott, hogy az egyik cukorbeteg sértett diabéteszes étrendet kapjon, ami az idős asszony súlyos rosszullétéhez vezetett.

Számos sértett sorozatosan rühes lett, amit a vádlott csak tünetileg kezelt, így tovább veszélyeztette az amúgy is legyengült, sok esetben ágyhoz kötött emberek egészségét. 

2021 márciusában a koronavírus az illegálisan üzemeltetett idősotthont is elérte, és annak ellenére, hogy az egyik gondozott, a vádlott viszont semmilyen érdelmi intézkedést nem tett annak érdekében, hogy a gondozottakat, illetve a neki dolgozó ápolókat megóvja a megbetegedés közvetlen veszélyétől.

Az idősotthont végül a hatóságok egy közérdekű bejelentés alapján járványügyi zárlat keretében kiürítették, és a gondozottakat állami fenntartású otthonokban helyezték el. A vádlott fia azonban a hatóságok járványügyi intézkedését, így különösen a gondozottak elszállítását agresszív, fenyegető viselkedésével rövid ideig akadályozta, ezért neki járványügyi védekezés akadályozásának bűntette miatt kell felelnie.      

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában az asszonnyal szemben végrehajtandó szabadságvesztés, végleges hatályú foglalkozástól eltiltás és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt, míg fiával szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozott.

A fényképeket a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság készítette a helyszíni szemle során.

Megosztás