Felgyújtották a 300 éves híres barcsi tölgyet, Patkó Bandi fáját

Ismeretlen tettes gyújtotta fel belülről a nemzeti értéket képviselő 3 évszázados matuzsálemet. A Dél-Somogy legendás betyárjáról, Patkó Bandiról kapta nevét a Barcs külterületén álló több mint 300 éves kocsányos tölgy.

Szomorú hír rázta meg a barcsiakat és Dél-Somogyot a közösségi médián: a Vadász-Szó-Tár tette közzé a hírt, hogy Patkó Bandi fájába valaki mécsest helyezett, melynek következtében a több száz éves tölgy belülről lángra kapott. 

A bejegyzést azóta közel 2000-en megosztották. Csaknem 23 órán át küzdöttek Patkó Bandi fájáért a barcsi tűzoltók – írta másnap a Barcsihírek. Végül csak csonkolással tudtak a tűzfészekbe férkőzni. A fa nagy valószínűséggel már nem fog feléedni. A somogyi folklór híres betyárfigurájáról, Patkó Bandiról kapta nevét a kerületében 7 métert is elérő öreg tölgy. 1942-ben védetté nyilvánították, azóta a környékbeliek féltó gonddal óvták, sokak kedvenc túracélpontjává vált.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum 1975-ös felvétele Patkó Bandi fájáról

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum 1972-es felvétele Patkó Bandi fájáról

 

A fának még saját Wikipedia oldala is, van melyet azóta frissítettek az augusztus 17-ei tragikus eseményekkel. A hírt már a legtöbb jelentős médiaportál közzé tette. Ez volt Somogy legnagyobb fája, de még az ország 10 legnagyobb fáinak listájára is felkerült. Az ezredforduló környékén a fa korát 300-400 évre becsülték. Néhány évvel ezelőtt a fa még így nézett ki:

Patkó Bandi fája nem sokkal ezelőttig még zöldellt
Patkó Bandi fája nemrég még zöldellt (Fotó: nevezetesfak.hu)

Egészen tegnapelőttig ereje teljében állt a fa, nem mutatta az elhalás jeleit. Az oltás végére ennyi maradt belőle:

A Barcsihírek felvétele az oltást követően

 

Megosztás