Félszáz somogyi faluban nem lehet cigit venni

Pontosan 49 olyan falu van ma Somogyban, ahol nem lehet cigarettát vásárolni. A koncessziós pályázat nélkül kijelölt nemzeti dohányboltok viszont szaporodnak.

Magyarországon pedig félezer ilyen kistelepülés található – számolt be róla a Napi.hu. Utánajártunk a somogyi adatoknak. A Nagyatádi járás 17 községe közül háromban nincs dohánybolt: Bakházán, Rinyabesenyőn és Kaszón. Ez utóbbi ugyan nem szerepel az ellátatlan települések listáján, ugyanakkor nem található az állami cég weboldalán elérhető aktuális listán sem.

Somogyban további 46 településen nem lehet dohányterméket vásárolni. Ezek – miként a járásban lévők is – jellemzően a legkisebb lélekszámú falvak: Balatonöszöd, Bodrog, Büssü, Csákány, Cserénfa, Csombárd, Csurgónagymarton, Drávagárdony, Felsőmocsolád, Főnyed, Gadács, Gige, Hollád, Hosszúvíz, Kaszó, Kára, Kercseliget, Kisasszond, Kisberény, Kisgyalán, Kőkút, Libickozma, Miklósi, Nemeskisfalud, Nyim, Orci, Patca, Porrogszentpál, Rinyakovácsi, Rinyaújnép, Simonfa, Somogybükkösd, Somogysimonyi, Somogytúr, Szabadi, Szentbalázs, Szentgáloskér, Szőkedencs, Teleki, Tikos, Varászló, Várda, Visnye, Visz, Zala, Zselickisfalud és Zselickislak.

Egyre kevesebb koncessziós nemzeti dohánybolt működik az országban, ellenben a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.  2015 áprilisa óta nem írt ki új pályázatot, hanem azóta csak spontán kijelöléssel, pályázat nélkül ítéltek oda trafikokat a kiválasztottaknak – írta a Napi.hu. A lap hozzá tette: a jövőben még tovább csökkenhet a nemzeti dohányboltok száma, ugyanis még december elején elfogadta az Országgyűlés az ezzel összefüggő törvények fideszes kezdeményezésű módosítását. Eszerint a jövőben nem háromezer, hanem négyezer emberenként adható ki trafikkoncesszió.

Megosztás