Somogy teljesen leszakadt: térképeken a valóság

Megyénk a hazai gazdasági-társadalmi folyamatok egyértelmű vesztese néhány kelet-magyarországi térséggel együtt. Ez jól látszik a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kiadványában.

A 90 oldalas Tér-kép 2018 című kiadvány egyik legbeszédesebb ábrája megmutatja, hol találhatók az ország gazdasági központjai. Az alábbi térkép a megyék méretét az ottani egy főre jutó GDP-hez arányosította. Mint látható, az ország nagy részét Budapest foglalja el. A fővárosban az egy főre jutó GDP majdnem ötször annyi, mint Somogy megyében.

Ezek után aligha meglepő, hogy 2018-ban az ország középső és észak-nyugati régióiban kétszer-háromszor is több volt az egy adófizetőre jutó (szja-alapot képező) jövedelem, mint Somogyban. A megyén belül a Nagyatádi járás középső pozícióban van: a csurgói és a barcsi még rosszabbul áll, a kaposvári és a siófoki pedig jobban.

A fentiekből logikusan következik, hogy Somogy az ország keleti megyéihez hasonlóan egyre inkább kiürül. Ezt világosan mutatja a bevándorlási egyenleget összegző térkép. A piros színnel jelzett járásokba beköltöznek az emberek, azokban tehát nő a lakosságszám, és minél sötétebb kék egy járás, annál többen mentek el onnan. Megyénk összes kistérségéből inkább elmennek az emberek, az egyetlen kivétel a siófoki: ott több a bevándorló. Ezzel szemben a nagyatádi, a barcsi és a tabi járást viszont nagyobb arányban hagyják el a lakói.

 

Megosztás