Fiktív számlázók ellen emeltek vádat Somogyban

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség hat ember ellen: számlázási láncolatot hoztak létre, hogy elkerüljék az adófizetési kötelezettségüket.

Az egyik férfi korábban egy jól működő, autóversenyzéssel összefüggő reklámügynöki tevékenységet végző gazdasági társaság ügyvezetője volt. A cég 2019. év első félévében csaknem 120 millió forint árbevételt ért el, ezután pedig 25 millió forint áfafizetési kötelezettsége keletkezett.

A vádlott azért, hogy a cég forgalma után fizetendő Áfáját csökkentse, fiktív költségszámlák befogadása céljából számlázási láncolatot hozott létre, melynek keretében több mint 115 millió forint értékben fogadott be a cég tulajdonában álló versenyautók javításához szükséges alkatrészekről költségszámlákat, amivel gyakorlatilag teljesen eltüntette a gazdasági társaság Áfa adónemben fennálló adófizetési kötelezettséget.  

A vádlott cégének beszámlázó gazdasági társaságok ügyvezetői közül egy férfi működött közre aktívan a költségvetési csalás elkövetésében, míg a további – közokirat-hamisítás bűntettével megvádolt – négy társuk strómanként vezette a számlázási láncolatba bevont társaságokat, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak. Ezt igazolta többek között az is, hogy az egyik cégnek olyan leromlott állapotú magáningatlanban volt a székhelye, ahol semmi nem utalt arra, hogy százmillió forintos nagyságendben lehetne beszerezni versenyautó alkatrészeket (1. kép).

Az ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságra benyújtott vádiratában a haszonhúzó céget vezető férfival szemben végrehajtandó, míg bűnsegédként közreműködő társával szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Az ügyben érintett további négy vádlott vonatkozásában az ügyészség közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozott.

A fényképet a nyomozó hatóság adatgyűjtés keretében készítette.
A fényképet a nyomozó hatóság adatgyűjtés keretében készítette.

Megosztás