Halott élettársa után csaknem kétmillió forint ápolási díjat vett fel

Költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat Somogyban az ügyészség azzal a nővel szemben, aki az időközben elhunyt élettársa után járó ellátást még évekkel később is felvette.

A vád szerint az ötvenes éveiben járó nőnek a súlyosan beteg élettársa ápolására tekintettel havonta körülbelül hatvanezer forint pénzbeli ellátást állapítottak meg. Bár az élettársa 2019 szeptemberében elhunyt, erről a vádlott – annak ellenére, hogy arra 15 napon belül köteles lett volna – szándékosan nem tájékoztatta az ellátást megállapító szervet azért, hogy az ápolási díjat a továbbiakban is folyósítsák a részére.

Mire a csalást a hatóságok 2022 májusában felfedezték, a vádlottnak már összesen 1.902.270 forint ápolási díjat fizettek ki jogosulatlanul, amelyet – mivel azt időközben a saját, illetve a családja megélhetésére már elköltötte – ekkor már visszafizetni sem tudott. 

A Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Depositphotos
Illusztráció: Depositphotos

Megosztás