Háromszor intézkedtek eddig az iskolaőrök Somogyban

Az első egy hónap tapasztalatairól a rendőrség azt írta: az iskolaőr csak a legvégső esetben használhat kényszerítő eszközt. Hozzátették: kedvező volt a fogadtatás a pedagógusok és a diákok részéről is.

Egy hónapja álltak szolgálatba az iskolaőrök, akik alapvetően segítőként vesznek részt az intézmények életében, munkájuk jellemzően bűnmegelőzési természetű: céljuk a belső rend fenntartása, az iskolai erőszak megelőzése.

A hatóság által közölt adatokból az látszik: a legtöbbször Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt dolguk az iskolaőröknek. Ugyanakkor kilenc megyében, köztük Somogyban is, szinte nem akadt teendőjük. Megkérdeztük a rendőrségtől, Somogyban hány iskolaőrt alkalmaznak összesen, erre azonban még nem kaptunk választ. Információink szerint Dél-Somogyban nyolc iskolaőr állt munkaviszonyba szeptemberben.

Az iskolaőrök pedagógiai megítélésére itt utaltunk, az érdekképviselet szakmai hozzáállásáról pedig itt írtunk részletesebben.

A rendőrségi közlemény a következőket tartalmazza.

„Szeptember 1-je és 30-a között 206 esetben volt szükség az iskolaőrök intézkedésére, elsősorban bűnmegelőzési célú figyelemfelhívásra. Testi kényszert összesen kétszer kellett alkalmazniuk, egyéb kényszerítő eszköz alkalmazására nem volt szükség – közölte a rendőrség.”

Az intézkedések megoszlása megyénként

BÁCS-KISKUN                      3
BARANYA                             9
BÉKÉS                                 3
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN   32
CSONGRÁD-CSANÁD            3
GYŐR-MOSON-SOPRON        6
HAJDÚ-BIHAR                    12
HEVES                               20
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK   26
KOMÁROM-ESZTERGOM        4
NÓGRÁD                            50
SOMOGY                              3
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG 5
TOLNA                                11
VAS                                     3
VESZPRÉM                           5
ZALA                                  11

„Az iskolaőr a rendelkezésére álló kényszerítő eszközöket kizárólag legvégső esetben használhatja, ha a saját vagy másvalaki élete, testi épsége veszélybe kerül. Az iskolaőr tevékenységét csak a nevelési, oktatási intézmény területén, tanítási időben végzi.

Az első hónap tapasztalatai azt mutatják, hogy az iskolaőrök fogadtatása az egyes intézményekben kedvező volt mind a pedagógusok, mind a diákok részéről. A rendőrség kapcsolatot tart az oktatási intézményekkel, és kiemelt feladatként kezeli az iskolaőrök utánképzését.”

Megosztás