Helikopterrel mérik fel a parlagfű-fertőzöttséget Somogyban

Akár 5 millió forintos büntetésre is számíthatnak azok a földtulajdonosok és használók, akik nem végezték el az allergiát okozó gyomnövény irtását. A jövő héten levegőből végzik a parlagfű-fertőzöttség felderítését.

A Somogy Megyei Kormányhivatal növényvédelmi felügyelői és a földhivatal munkatársai 10. alkalommal végzik el a légi felderítést Somogy megye parlagfű-fertőzöttségének felmérésére. Ehhez a helikoptert a Készenléti Rendőrség biztosítja. A műveletre július 28-29 között kerül sor. A földi felderítés emellett folyamatosan zajlik, tehát bejelentés vagy a határszemlék kapcsán is beazonosíthatják a parlagfűvel fertőzött területeket.

A kormányhivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy még időben – a gyomnövény virágbimbóinak megjelenése előtt – végezzék el a parlagfűmentesítést és a vegetációs időszak végéig tartsák fenn ezt az állapotot.

Amennyiben egy földterületen megállapítják a parlagfű-fertőzöttséget, úgy a méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő büntetést is kiszabhatnak a hatóságok. Ezen felül a földtulajdonosnak vagy a földhasználónak az eljárás költségeit is meg kell térítenie.

Megosztás