Így választ Somogy

Megnéztük, Somogy öt legnagyobb városában kik és milyen esélyekkel igyekeznek elnyerni a választók bizalmát; hogy mely szervezetek állítottak megyei listát; és, hogy hol változhatnak a helyi hatalmi viszonyok.

Az önkormányzati választások több szempontból is különböznek az országgyűlésiektől: inkább személyek, mint pártok között mérlegelnek az emberek; lényegesen nagyobb a civil szervezetek és a független jelöltek szerepe. Ugyanis minél kisebb egy település, annál inkább ismerik egymást az emberek – és, persze, a jelölteket is.

Ez alól leginkább a megyei „pártlistákra” leadott voksok jelentenek kivételt. Mint ismert, a megyeszékhely kivételével a többi településen nemcsak polgármesterre és egyéni választókerületi képviselőre szavazhatunk majd október 13-án, hanem a megyei közgyűlésben kiosztható mandátumokra is. Ezen a szavazólapon a megyei listát állítani tudó szervezetek szerepelnek.

Nos, nézzük először, mi olvasható ki ebből. Elsőre az tűnik szembe, hogy a korábbiakhoz képest eggyel kevesebb, csupán 15 tagú lesz az új megyegyűlés. Ez önmagában kevésbé érdekes, azt viszont világosan jelzi, hogy drasztikusan fogy Somogy lakossága (a megyei közgyűlésekben kiosztható mandátumok száma a lakosságszámtól függ): idén 208 ezer választópolgár adhatja majd le a voksát a megyében, a legutóbbi (2014) helyhatósági választáson még 212,5 ezren tehették ezt. Vagyis 4,5 ezer emberrel kevesebben lettünk, nagyjából mintha Fonyód hirtelen kiürülne: egy kisváros lakossága tűnt el 5 év alatt Somogyból.

Egyetlen változás van a legutóbbi listákhoz képest: egy új, fiatal párt is felsorakozott az eddigiek mellé. A Momentum Mozgalom somogyi listáját Balla Péter vezeti. Így hat szervezet egyikének a neve mellé tehetjük majd az ikszet. Ami szintén beszédes, hogy van olyan parlamenti párt, amelyik nem tudott megyei listát állítani: az LMP így gyakorlatilag eltűnt Somogyból. Viszont ismét szerepel majd a szavazólapokon a Somogyért Egyesület, élén az elnyűhetetlen és megyeszerte ismert dr. Gyenesei Istvánnal. Ezúttal azonban az egyesület listájának második helye legalább annyira sokatmondó: Stikel János kapta, aki a Nyugdíjasok Szervezetinek Somogy Megyei Szövetségét, a megye talán legnagyobb civil közösségét vezeti. A Somogyért 2014-ben két mandátumot szerzett a megyei közgyűlésben.

A pártlistákra tekintve kijelenthetjük, hogy két nagyatádi tagja biztosan lesz majd a megyei közgyűlésnek. A pártok közötti verseny mérlegelésében jó alapnak tekinthetjük az idei Európai Parlamenti választások megyei eredményét.

A Demokratikus Koalíció több mint 17%-os eredménye azt jelzi, hogy a lista első helye szinte biztosan befutónak számít. Ezt pedig a nagyatádi Rákóczy Attila kapta. A Jobbik 9%-kal lett a harmadik erő tavasszal, az első hely itt is jó eséllyel megyei közgyűlési mandátumot hoz: a barcsi Anderné Röszler Erika (Ander Balázs országgyűlési képviselő felesége) neve szintén ismerős Dél-Somogyban. Ha az MSZP nem tud az 5%-os arányán javítani, akkor a Momentum 6,5%-val szemben az kevésnek tűnik az októberi mandátumszerzéshez. Ám a Fidesz 55%-os, vagy annál akár jóval gyengébb szereplése is bőven elegendő lesz, hogy a pártlista harmadik helyén található nagyatádi Kárpáti László biztosan ismét mandátumot szerezzen.

2014-ben egyébként 9 fideszes, 3 jobbikos, két somogyértos és 1-1 DK-s, ill. MSZP-s tagja lett a somogyi közgyűlésnek.

(Elemzésünket folytatjuk majd Somogy öt legnépesebb városával: Kaposvár, Siófok, Marcali, Nagyatád és Barcs milyen kilátásokkal vág neki a 2019. évi önkormányzati választásoknak.)

Megosztás