Ilyen esélyeket lát most Somogyban a jövő évi választásokra egy elemzés

Somogy mind a négy választókerületét más-más kategóriába sorolta: eszerint az 1-es, kaposvári a legkönnyebben nyerhető az ellenzék számára, míg a 2-es, Nagyatádot is magába foglaló a legnehezebben.

Akár az egyéni választókerületek kétharmadát is megnyerheti az ellenzék 2022-ben, ha idejében felépíti és elkezdi a kampányát. Erre az eredményre jutott friss elemzésében a baloldali Republikon Intézet.

Az elemző műhely a fideszes jelöltek 2018-as eredményét vetette össze az ellenzéki jelöltek aggregált eredményével, figyelembe véve a 2019-es önkormányzati voksolás erőviszonyait is. Ugyan az adatok szerintük sem összeadhatók, mégis jól felmérhető képet adhatnak a mostani helyzetről.

A Republikon öt kategóriába sorolta az egyéni választókerületeket (evk). Az elsőbe 15 tartozik (főleg fővárosiak), ezekben jelenleg is ellenzéki képviselőké a mandátum. A másodikban 37 olyan evk van, ahol 2018-ban az ellenzéki jelöltek összesen több szavazatot kaptak, mint a kormánypárti: ezekben együttműködéssel győzhet az ellenzék jövőre. Somogyból az 1-es evk-t sorolták ide: Kaposváron csak 43,7%-ot szerzett a fideszes Gelencsér Attila legutóbb.

A harmadikba kilenc evk került: ezekben fontos szempont, hogy a környező nagyvárosok politikai hangulata befolyásolhatja a vonzáskörzetet is. Somogyból a 4-es, siófoki lenne ilyen.

Beazonosítottak további 11 olyan billegő választókerület, ahol bár nehéz dolga lesz az ellenzéknek, de egy jól felépített kampánnyal reális esélyük lehet a győzelemre. Ebben a körben szerepel a 3-as, marcali evk.

A fennmaradó 34 evk nehezebben nyerhető az egyesült ellenzék számára az elemzés szerint. Ebbe a kategóriába sorolták a somogyi 2-es választókerületet, ahova Nagyatád is tartozik. Itt 2018-ban 51,6 százalékkal a fideszes Szászfalvi László szerzett mandátumot.

Mint ismert, hat ellenzéki párt közös listán indul a jövő évi országgyűlési választásokon, és abban is megállapodtak, hogy közös miniszterelnök-jelöltjük lesz, továbbá mind a 106 evk-ban egyetlen jelöltet indítanak a kormánypártokkal szemben.

Egy másik ma megjelent elemzés öt érvet sorakoztat fel pro és kontra a választás kimenetelét illetően. Eszerint a kormánypártok előnyei: a Fidesz van kormányon, kétharmados többsége van (amivel bármit megszavazhat); nekik kedvez az egyoldalúan módosított választási rendszer, a Fidesz erős centralizáltsága, szervezettsége és a több száz céget vezénylő propagandamédiája; továbbá az ellenzék megosztásának lehetősége.

Az ellenzék malmára hajtja a vizet: az összefogás (a közös indulás és a közös lista); az, hogy Orbán elleni népszavazássá tehető a választás; az előválasztás intézménye; a közös miniszterelnök-jelölt; végül a gazdasági visszaesés, ill. az, ha a Fidesz nem lesz képes megfelelően kirántani a gazdaságot a recesszióból.

Öt kategóriába sorolta be a választókerületeket a Republikon Intézet
Öt kategóriába sorolta be a választókerületeket a Republikon Intézet

 

Megosztás