Ingyenes hepatitis C szűrést tartanak

Kaposváron és további 9 városban egy időben tartanak szűrést a krónikus májgyulladás vírusára. A teszt teljesen ingyenes és anonim. Becslések szerint minden 100. ember érintett a betegségben.

Jövő héten, szeptember 15-én a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) országszerte ingyenes hepatitis C vírusra végez szűréseket. Megyénkben Kaposváron, a Kossuth téren végzik a vizsgálatokat, ezenkívül még kitelepülnek Székesfehérvárra, Békéscsabára, Egerre, Szekszárda, Szolnokra, Szombathelyre, Tatabányára, Zalaegerszegre és Budapestre. A szűrés ingyenes és anonim. 

A szakmai becslések szerint az ország 1 százalékát érintik a hepatitisz fertőzések. A betegségre jellemző, hogy évtizedekig lappanghat, akár 50 évig is, mielőtt bármilyen tünetet kiváltana. De a betegség elején a tünetek sem jellegzetesek, így sokan nem is tudnak fertőzöttségükről. Pedig ha egyszer beidnul, szép lassan, csendes gyilkosként kezdi pusztítani a májat. Mire végre jelentkeznek a tipikus tünetek, már sokszor előrehaladott a májkárosodás. A fertőzés májzsugorhoz és akár májrákhoz is vezethet. A hepatitisznek számos alfaja van, jelölésük A-tól G-ig terjed, X-szel pedig a még nem azonosított fertőzéseket jelölik. Az A és B-típus ellen már van védoltás, utóbbit Magyarországon minden 14 évesnek kötelezően beadják. A hepatitisz C-re azonban még nincs védőoltás. Míg az A-típus a tápcsatornán keresztül, addig a B és C-típus testnedvekkel, és vérrel fertőz.

A hepatitsz C szűrést elősorban azoknak ajánlják, akik nagyobb kockázattal vannak kitéve a fertőzésnek. Ezek közé tartoznak az egészségügyben dolgozók, a büntetés-végrehajtásban elhelyezettek, a fertőzöttekkel egy háztartásban élők, a hepatitisz C pozitív anyák gyermekei, az intravénás drogokat használók és a szexuális partnereiket gyakran váltó, védekezést nem használók. Továbbá erősen ajánlott azok számára is a szűrés, akiknek tetoválásuk, testékszerük van, vagy akik 1993 előtt vérkészítményt kaptak valamilyen okból. 

Az ingyenes szűrés célja a fertőzöttek felkutatása, hogy minél hamarabb megkezdhessék a vírust elpusztító gyógykezelésüket. Tudni kell, hogy a Hepatitis C ma már rövid terápiás idejű, tablettás kezelésekkel jól gyógyítható. A VIMOR szeretettel várja a szűrésre és tanácsadásra jelentkezőket 2018. szeptember 15-én. 

Megosztás