Ivóvízminőség-javítás 26,5 millió helyett 579,7 millióért

Egy korábbi ajánlat helyett 22-szeres áron oldják meg három település ivóvízellátásának gondját. A hedrehelyi kutak helyett újakat fúrnak, de állítólag már víztisztító technológia is szükséges, ezért lett sokkal drágább.

Már tíz éve olyan rossz lett az 1. számú hedrehelyi kút vízminősége, hogy ki kellett venni a szolgáltatásból. Azóta a 2. sz. kút látja el Hedrehely, Hencse és Visnye településeket, de csak csökkentett üzemmódban, és „még így is homokol”. Ráadásul csúcsfogyasztási időszakokban csak nyomáscsökkentéssel tudja ellátni a falvakat, és a kút műszaki állapota folyamatosan romlik.

Emiatt a hedrehelyi önkormányzat Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult még 2014-ben, és kérte az ivóvíz-ellátási probléma megoldására a segítségét. Aztán sokáig nem történt semmi. Öt évvel később a két kút megjavítását célzó szakvélemény elkészítésével bízott meg a hedrehelyi önkormányzat egy ezzel foglalkozó székesfehérvári céget. Ez feltárta a hibákat, majd 30 oldalas szakvéleményében megállapította, hogy sem az 1968-ban készült 1. sz. kút, sem az 1983-ban készült 2. sz. kút nem felújítható, melléfúrással új kutakat kell létesíteni helyettük. Erre költségvetést is készített a vállalkozás, eszerint a vízkútfúrás mintegy 26,5 millió forintba kerülne.

Kútvizsgálat Hedrehely határában 2019-ben.
Kútvizsgálat Hedrehely határában 2019-ben.

Ezt a pénzt nem sikerült előteremteni, és ezután sem kaptak az önkormányzatok állami segítséget az egyre feszítőbb probléma megoldására. Végül a DRV javasolta, hogy próbáljanak meg pályázni az ivóvízminőségjavító programra. A jelek szerint ez már működik. Igaz, messze nem annyiért: itt már 597,7 millió forintos beruházásról van szó.

Ilyen pályázatokat a magyar kormány ír ki a KEHOP (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) keretében, természetesen közpénzből finanszírozva a támogatásokat. A kiírás szerint kifejezetten egy állami cég jogosult a pályázatok benyújtására: a Fejlesztési Programiroda N. Kft. Esetünkben is így történt, és ez a cég kötött kivitelezői szerződést is.

A projektvezetés is Budapesten van, semmi belelátásunk sincs – mondta egy neve elhallgatását kérő helybeli. – Kértük, hogy tájékoztassák a lakosságot, de azt válaszolták, majd közbeszerzésen kiválasztják, milyen cég végezheti a nyilvánosságot biztosító feladatokat.

Mint kiderült, ezt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal választhatja majd ki. Egyébként pedig a projekt kezdetétől el kellett volna látni ezeket a feladatokat. Ezt sem két fillérért végzik majd, de a nagyobb gond a három település számára, hogy a KEHOP-pályázat nem 100 százalékban fedezi a költségeket: szükség lenne 67,7 millió forint önrészre. Fogas kérdés, honnan, amikor a 26,5 milliót sem tudták előteremteni.

Egyebek között ezt is megkérdeztük a víziközműrendszer képviseleti jogát ellátó Hedrehely polgármesterétől. Miként azt is, mi indokolja a 22-szeres drágulást. Az alábbi választ küldte Bőhm Kinga.

Az ön által említett korábbi kút fúrása az első ijedtség ideglenes megoldása lett volna. Csúcs időben nyomás problémák merülnek fel és minőség problémákkal is sokat küszködünk, elengedhetetlen a jó víztisztító technológia is. A Hedrehely, Hencse és Visnye települések ivóvízminőség-javító programja hosszú távon megoldja településeink hatályos előírásoknak megfelelő tiszta, és megfelelő mennyiségű ivóvízhez jutását.

Az tehát továbbra is rejtély, honnan lesz a három településnek 67,7 millió forintja az önerőre, ha 26,5 milliója sem akadt éveken át. Szintén kevésbé érthető, hogy a 2012 óta fennálló problémára hét évvel később adott, 30 oldalas szakvéleménnyel alátámasztott ajánlat miként nevezhető az „első ijedtség ideiglenes megoldásának”.

Nagyon lényeges, hogy az említett szakvéleményben szó sem esik arról, hogy a lyukadásra utaló „homokoláson” kívül bármilyen elem határértéket meghaladó arányban lenne az ivóvízben. Márpedig a vízkezelést csak ez indokolhatja, és éppen a vízszűrő technológia alkalmazása drágítja óriási mértékben a beruházást. Ami még azzal együtt is méregdrágának tűnik.

Megosztás