Csak a románok és a bolgárok keresnek kevesebbet nálunk

Az euróban számolt egy órára jutó munkabér még mindig Magyarországon volt a legkisebb az egész unióban tavaly, csak Romániában és Bulgáriában rosszabbak a fizetések. A hazai életszínvonalnál csak a bolgár gyengébb.

A kormány ugyan szeret a keresetek dinamikus emelkedésével büszkélkedni, ugyanakkor az a helyzet, hogy euróban számolva a magyar fizetések (8,4 euró) uniós összehasonlításban lényegében stagnálnak – derül ki az Eurostat által közzétett adatokból.  Ezeket a hvg.hu ismertette. Az adatokból kiderül: a fizetéseket összehasonlítva Magyarország a visegrádi országok közt utolsó, csak Romániát és Bulgáriát előzi meg. Az uniós átlag nagyon messze van (2021-ben 21,9 euró volt az egy órára jutó munkabér), a szomszédos Ausztria pedig még messzebb (27,5 euró – a versenyszférában az egy ledolgozott órára jutó kifizetett munkabérekről van szó).

Infogram: HVG. Forrás: Eurostat
Infogram: HVG. Forrás: Eurostat

Alacsony a magyar életszínvonal

A relatív stagnálást két dolog magyarázza. Egyfelől az Európában tapasztalt általános gazdasági fellendülés közepette Magyarország a legtöbb gazdasági mutató tekintetében alulteljesített a közép-európai versenytársaihoz képest. Másfelől a forint  folyamatosan leértékelődésel az euróval szemben elvitte a forintban még impozánsnak tűnő béremelkedések egy részét.

Az árszínvonalak közti különbségeket kiküszöbölő vásárlóerő-paritáson nézve a magyar háztartások fogyasztása az egyik legalacsonyabb az unióban. 

Szintén nem túl hízelgő mutató, hogy visegrádi országok közt a magyarországi munkaerőköltség a legalacsonyabb.

Depositphotos
Depositphotos

Megosztás