Kadarkutat szétverte a jégvihar

Ötvenszer vonultak a tűzoltók tegnap este Somogyban. Villámlás, erős szél és 10 centiméteres jég pusztított szerte a megyében, még most is zajlik a károk felszámolása, Kadarkúton több tucat épületben keletkezett kár.

A hazánkba érkező hidegfront mentén egy sor szupercella alakult ki Somogy és Baranya felett, a magas légköri labilitás következtében több helyen szó szerint jégvihar pusztított. Míg néhol csak szőlőszem nagyságú csapadékról számoltak be, addig akadt olyan település is, ahol teniszlabda és lúdtojás nagyságú jég csapott le. Az egyik roppant erős viharrendszer Barcs-Kadarkút-Kaposfő mentén vonult végig, és a nyomában súlyos károk keletkeztek.

Forrás: Metnet.hu

A somogyi tűzoltóknak reggel 6 óráig összesen 50 alkalommal kellett kivonulniuk különféle káreseményekhez: több helyen faágakat zakított le a szél az úttestre, máshol komplett fák dőltek ki, melyek a villanyvezetékekre zuhantak. Az erős szél, mely néhol meghaladta a 80-90 kilométer per órát, több helyen megbontotta a tetőszerkezeteket, lefújta a cserepeket. A jégeső és a szél úgy megtépázta a fákat, hogy az úttesteket szó szerint levélszőnyeg fedte az esti órákban Kaposvár és Nagyatád között.

Több tető megsemmisült Kadarkúton
Több tető megsemmisült Kadarkúton

Környékünkön a legsúlyosabb károk Kadarkúton keletkeztek. A videón jól látható, hogy este 19 óra körül érte el a viharrendszer a települést. A helyszínen kiszálló kollégánk szerint valóságos háborús övezetté vált a város: több tucat lakóház teteje szó szerint hiányzik: letépte a szél és/vagy beszakította a jég. A helybéliek teniszlabda méretű jégesőről számoltak be. Több autó szélvédőjét is betörték a súlyos jégdarabok. A károk felszámolásán jelenleg is dolgoznak a tűzoltók, ez időre félpályás útlezárás van érvényben, rendőrség irányítja a forgalmat. Több család áram nélkül maradt a vihar következtében. A Kpsvr.hu cikke szerint személyi sérülés is történt: valaki kirohant a tomboló viharban hogy lefedje az autóját, és fejbe találta egy ökölnyi jégdarab.

Porrá zúzódtak a szélvédők
Porrá zúzódtak a szélvédők

A település polgármestere, Karsai József facebook posztjában számolt be a történtekről és biztosította a helybélieket arról, hogy az önkormányzat igyekszik segítséget nyújtani. Egyben pedig a károk enyhítésében segédkező önkénteseket jelentkezését is kérte.

Időközben a katasztrófavédelem részletes tájékoztatást adott az esti káreseményekről:

Mezőcsokonyán egy családi ház udvarán álló huszonöt méteres fenyőfa hasadt ketté, veszélyeztetve egy melléképületet. Fonó Petőfi utcájában pedig egy húsz méteres fa ága szakadt egy garázsra. Mindkét helyszínen a kaposvári hivatásos tűzoltók motorfűrésszel távolították el a fákat.

Zics külterületén több fa is kidőlt, ahol a tabi önkormányzati tűzoltók avatkoztak be és szüntették meg a forgalmi akadályt.

Ságváron az éjszaka folyamán csaknem húsz helyszínen kérték a tűzoltó egységek segítségét, sok helyen elektromos vezetékekre dőltek fák.

Balatonszárszón az Orgona utca és a József Attila utca sarkánál kidőlt egy fa és teljesen elzárta az utat, az arra közlekedők elől. Itt a balatonboglári önkormányzati tűzoltók avatkoztak be.

Fonóban a játszótéren egy hársfa ketté hasadt és az elektromos vezetékre dőlt. A kaposvári hivatásos tűzoltók rövid időn belül motorfűrésszel megszüntették a forgalmi akadályt.

Az esti viharban több település is ideiglenesen áramellátás nélkül maradt, csaknem 3000 fogyasztót érintett áramkimaradás. A szolgáltató folyamatosan dolgozott a hibák kijavításán.

A kaposvári, a nagyatádi és a siófoki hivatásos tűzoltók mellett jelenleg a tabi, böhönyei, csurgói és a kadarkúti önkormányzati tűzoltók, valamint a csökölyi, nagybajomi, segesdi, görgetegi, szentbalázsi és a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltói is a viharkárok elhárításán dolgoznak Kadarkúton és Ságváron, ahol épületek teteje rongálódott meg és a viharos erejű szél épületre, úttestre dőlt fákat, leszakadt ágakat hagyott maga mögött.

Megosztás