Katasztrófavédelem: figyeljünk a szabadtéri tüzekre!

Forróság jön a következő napokban az előrejelzések szerint, ami kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának, figyelmeztet a katasztrófavédelem. Idén eddig 135 szabadtéri tűzhöz riasztották a somogyi tűzoltókat.

Tekintve, hogy a tűzesetek többsége emberi gondatlanságra vezethető vissza, ezért a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy kellő körültekintéssel gyújtsanak tüzet.

Az alábbi egyszerű szabályokkal megelőzhetőek a szabadtéri tüzek:
 

·         Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.

·         Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos. Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés.

·         A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról.

·         Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani.

·         Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. Az, hogy hol van elrendelve tűzgyújtási tilalom, látható a katasztrófavédelem weboldalának nyitóoldalán.

·         A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább öt centiméternyi földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni.

·         Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.

·         Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.

·         Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.

·         Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt pedig az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

Megosztás