Katasztrófavédelmi legek 2020.

Csokorba gyűjtötte a somogyi tűzoltók „legjeit” az elmúlt évből a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság: a legtöbb műszaki mentéstől a legszokatlanabb beavatkozásig.

Legtöbb műszaki mentés 

A 2020-as év 366 napja közül február 10-én riasztották legtöbbször műszaki mentéshez a megye tűzoltóit, amikor is a Ciara nevű viharciklon a Kárpát-medencén is átrobogott. A 106 riasztás alkalmával főként az utakra dőlt fák és leszakadt faágak eltávolításánál kérték a tűzoltók segítségét. A már felszámolt káreset helyszínéről a tűzoltó egységeknek nemegyszer azonnal újabb kárhelyre kellett vonulniuk. A műveletirányítás a veszélyeztetés és az események jellege alapján határozta meg a beavatkozások sorrendjét. Az egységek még az éjszaka folyamán is dolgoztak a károk elhárításán.

Legtöbb tűzeset 

A szökőévben a legtöbb tűzeset egy nap leforgása alatt március 22-én történt. Tizenegyszer riasztották az egységeket szabadtéri tűzesethez, egy alkalommal pedig a kéményben izzott be a lerakódott korom. 

Legnagyobb megmentett állat

2020. május 13-án egy körülbelül négy mázsás szarvasmarha iszapba süllyedt Kaposhomokon, ahonnan önerőből nem tudott kiszabadulni. A kaposvári hivatásos tűzoltóknak nem volt egyszerű dolguk, hiszen nemcsak a jószág nagy súlyával kellett megküzdeniük, hanem nagy gondot kellett fordítaniuk a biztonságos mentésre is, mivel az állat vemhes volt. Az egységnek végül kéziszerszámokkal, hevederrel és csörlő segítségével sikerült kiszabadítania a rémült tehenet.

Legnagyobb esés 

Csaknem 20 méter mély kútba esett egy kölyökmacska június 12-én Zala településen. A 19,7 méter mélységet a KÖTÉL Egyesület önkéntes tűzoltói alpintechnikával küzdötték le, és adták vissza házi kedvencüket az aggódó családnak.

Legtöbb sérült egy balesetben

Kilencen utaztak abban a kisbuszban, amely július 4-én felborult az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Siófok térségében. A város hivatásos tűzoltói a beszorult sérülteket kéziszerszámokkal és feszítő-vágóval kiszabadították, majd átadták a mentőszolgálat egységeinek. A baleset során egy személy életét vesztette, nyolcan pedig megsérültek.  

Legnagyobb villámárvíz

Az elmúlt évek egyik legnagyobb pusztítását végezte az a heves zivatarokkal járó felhőszakadás, amely július utolsó hétvégéjén érte el Somogy és Zala megye egyes területeit. A rendkívüli időjárás vízátfolyásokat, villámárvizet okozott, hidak szakadtak be és településeket zárt el a víz. 

Legszokatlanabb beavatkozás

A júliusi áradások következtében körülbelül 300 birkát zárt körbe a víz a Rinya patak és a Malomárok között, Rinyaújnép területén. Az állatok egy magaslati ponton találtak menedéket, ahonnan várták, hogy kimentsék őket. A nagyatádi hivatásos tűzoltók a vízügy szakembereivel és a juhásszal közösen végezték az állatok mentését. A kis bárányokat mentőcsónakkal szállították biztonságos helyre, a vezérállatot pedig mentőkötéllel megkötve a legelő irányába úsztatták a partra. A többi jószág is úszva követte a vezérállatot, így az összes juh megmenekült.

Legtöbb véradó az igazgatóságon az elmúlt években

Idén is lehetőség nyílt arra, hogy a katasztrófavédelem, a társszervek hivatásos és civil munkatársai karjukat nyújtsák a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából. A Somogy megyei véradáshoz hetvennégyen csatlakoztak, így több mint harminchárom liter vérrel járultak hozzá a bajban lévő emberek megsegítéséhez.

 

Megosztás