Van oltási terv, közben már ezer magyarból egy meghalt koronavírusban

A hazai oltási rend szerint előbb kapnak vakcinát a rendvédelmisek, mint a krónikus betegek. Közben a koronavírusban elhunytak arányát tekintve Magyarország a legrosszabbak közé került.

Közzétették, kik és milyen sorrendben kapnának védőoltást, írta a hvg.hu. A Nemzeti Népegészségügyi Központ kitette az oldalára, hogy az oltási terv alapján hogyan képzelik a lakosság tömeges oltását a koronavírus ellen.

Ebből három fontos dolog is kiderül: 18 év alattiak egyáltalán nem szerepelnek benne; nem olthatóak be, akik az elmúlt hat hónapban igazoltan voltak fertőzöttek; nem tudják lekérdezni, hogy a regisztráltaknak van-e kockázatot jelentő betegsége, vagyis egyelőre nem tisztázott, hogyan válogatják majd ki a valóban rászorulókat.

Az NKK az alábbi sorrendet javasolja.

1. Egészségügyi dolgozók (beleértve az ott takarítókat is).

2. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek.

3. A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek.

4. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal.

5. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek.

6. Kritikus infrastruktúrában dolgozók.

7. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak.

Közben ott tartunk, hogy Magyarországon minden egymillió emberre már ezer haláleset jut. Alig egy tucat ország előz csak meg minket a szomorú rangsorban – jelezte a 24.hu. Olyan államokkal kerültünk egy sorba, amelyekben bizonyos időszakokban elveszítették a kontrollt a járvány felett: Olaszország, Spanyolország, Egyesült Királyság vagy az USA.

Az Orbán Viktor által sokszor laboratóriumnak nevezett Ausztriában 6275-en haltak meg, ami lakosságarányosan 712 elhunytat jelent egymillió emberre vetítve. Nálunk viszont még mindig 100 fölött van a napi elhunytak száma. Emlékezetes, a magyar kormányfő szeptemberben még azt hangoztatta: most a védekezés sikerét a halálesetek és a megmentett életek számában lehet mérni. Ehhez képest ma azt nyilatkozta: a járvány második hullámát „sikerült leszorítanunk, ha még nem is semlegesíteni, de most már földharc van… levittük a birkózószőnyegre”.

Megosztás