Koronavírus Somogyban: 44-szeres növekedés a 2. hullámban

Országosan ismét minden eddiginél többen, 70-en haltak meg a COVID-19 vírus következtében, köztük egy 28 éves férfi. 4417 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 313-an vannak lélegeztetőgépen.

Somogyban 134 új fertőzöttet találtak egyetlen nap alatt, így a számuk már megközelíti a másfél ezret (1466). Emlékezetes: a második hullámig, augusztus 26-ig mindössze harminchárman voltak. A 44-szeres növekedés önmagában is riasztó adat. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az országos számokból nyilvánvaló, a kevés elvégzett teszt miatt ez a szám egészen biztosan durva alulbecslés, akkor még inkább.

Legutóbb idehaza 3581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést, mivel pedig 13 628 tesztet végeztek el, ez 26 százalékos találati arányt jelent, azaz minden negyedik teszt pozitív lett. A WHO javaslata szerint 5 százalék alatt kell tartani a találati arányt, hogy kordában lehessen tartani a vírust. 12 százalék felett már kritikus helyzetről beszél a világszervezet – emlékeztet a 24.hu.

Dél-somogyi vagy járási adatokat lassan két hónapja nem kapunk a megyei kormányhivataltól: szeptember 8-án küldtük el az erre vonatkozó kérdéseinket először.

Grafika: 24.hu
Grafika: 24.hu

Ma életbe lépett a maszkviselésre vonatkozó új szabály. Már az éttermekben, vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni. Attól a vendégtől, aki felszólítás ellenére sem veszi fel a maszkot, a kiszolgálást meg kell tagadni, és fel kell szólítani a helyiség elhagyására.

Továbbra is kötelező a maszk használata az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, a mozikban, színházakban, taxikban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. A rendőrség pedig többet és szigorúbban fog ellenőrizni.

Megosztás