Lesz, aki alig 30 ezres, más milliós 13. havi nyugdíjat kap

A héten kifizetik a 13. havi nyugdíjakat. Sajnos, az idősek döntő többsége az országos átlagnál kevesebbet kap. Még annál is kevesebb 30 ezer forinttal a somogyi átlagnyugdíj, ami alig több, mint a nettó minimálbér.

Idén az ellátás átlagos összege 165 100 forint lett. Ennél kevesebbet kap a nyugdíjasok kétharmada a KSH adatai szerint. 2015 óta pedig csaknem meghétszereződött azoknak az időseknek a száma, akik a legmagasabb jövedelmi kategóriába tartoznak, azaz havonta több mint 300 ezer forintot kapnak – bukkant rá a VG a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai között.

Az Orbán-kormány 212-ben átalakította a nyugdíjrendszert: azóta az ellátások emelésekor kizárólag az inflációt veszik figyelembe. Emiatt egyre inkább elszakadtak egymástól a fizetések és a nyugdíjak. A kettő közötti szakadék sokkal mélyebb lett az idei 20 százalékos minimálbér-emelkedés következtében. A folyamat eredményeként egyre nagyobb a hivatalosan, statisztikailag is szegénynek számító nyugdíjasok aránya.

Somogyban idén 135.943 forint az átlagnyugdíj, ami éppen csak meghaladja a nettó minimálbér összegét, a 133 ezer forintot. A megyei ellátás átlagos összege 45.932 forinttal elmarad a legmagasabb átlagot mutató Budapestétől (181.875), és csaknem 30 ezerrel az országos átlagétól (165.100). Ez újabb húsbavágó következménye az inflációkövető nyugdíjemelésnek. Ugyanakkor újabb érvként is szolgálhat arra, hogy ideje figyelembe venni a bérnövekedési ütemet is az ellátások emelésekor.

Csenget a postás - Fotó: Röhrig Dániel
Csenget a postás – Fotó: Röhrig Dániel

Amit adnak, azt el kell fogadni köszönettel. Mindenesetre ez a nagyvonalú adakozás áthallásos, hiszen éppen akkor érkezik, amikor a legkevésbé van pénz az államkasszában. Továbbra is az a véleményünk, hogy a nyugdíjasok problémáit nem oldja meg – válaszolta megkeresésünkre Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke. – Az általunk sokszor bemutatott helyzet az, hogy az átlag alatti nyugdíjak egyre inkább elértéktelenednek, esetükben továbbra sem inflációkövető az évenkénti kiigazítás. A nyugdíjasok nagyobb része még mindig ide tartozik, az ő ellátásuk vásárlóértéke folyamatosan csökken. A 13. havi nyugdíj tehát nem helyettesítheti a valódi megoldást, ami a jelenlegi rossz nyugdíjrendszer átalakítása kellene, hogy legyen. Arra van szükség, hogy az ellátás összegét ne csak az inflációhoz, hanem a bérek alakulásához is igazítsák.

A KSH fent említett adatai alapján 1 millió 590 ezernél is többen vannak, akiknek a nyugdíja még a havi 160 ezer forintot sem éri el. Ugyanakkor már 81 ezernél is többen kapnak havi 300 ezer forintot meghaladó összeget. Vagyis lesz, aki 13. havi ellátásként csupán 28.500 forintot (az öregségi nyugdíjminimum összege) kap, más pedig több százezret vagy akár milliós összeget is.

 

Megosztás