Tüskéket dobálnak el a Rózsa utcában

Nincsen rózsa tövis nélkül, szól a mondás, bár a rózsának valójában tüskéje van. Egy zugivó gondoskodik is ennek a szólásnak a szó szerinti megvalósulásáról: a Rózsa utca végében csaknem 40 felesüveget szórt el.

Mi fán terem a körte? Gondolhatnánk, hogy nem fenyőfán, azonban Nagyatád egyik örökzöldjének töve mégis körtékkel van teleszórva, sőt még néhány ágán is találni egyet-egyet a tűlevelek között megbújva. Hogy pontosítsunk, nem a gyümölcsről van szó, hanem a kreatív elnevezésű, „körte ízű szeszesital” feliratú felesüvegekről. Köznyelven tüskékről.

Egyik olvasónk számolt be róla, hogy a Rózsa utca végében található kúszófenyő tövében egy ismeretlen zugivó rendszeresen elszórja az üres felesüvegeket. Szerkesztőségünk személyesen is megtekintette az „itallerakatot”: összesen 38 üvegcsét számoltunk össze, javarészük a földre, kisebb hányaduk az ágak közé dobva.

Olvasói felvétel
Olvasói fénykép

A felesitalok néhány száz forintba kerülnek, és mindössze öt összetevőjük van: víz, finomszesz, cukor, színezék és aroma. A Rózsa utcai kúszófenyő „termésének” többsége körte ízesítésű, bár találtunk elvétve néhány Mátyás Keserű fantázianevű italt is – a zugivó bizonyára időnként megpróbálta kúrálni a gyomorbaját némi orvossággal.

A helyszín egyébként zsákutca, a tuják és fenyők mögött a MÁV üzemi területe található, ahol elvileg tilos az átjárás. Erre még egy aprócska tábla is figyelmeztet az utca végében, kerítés vagy sorompó azonban már nem tartja vissza az erre közlekedőket, rendszeresen kamionok is parkolnak itt. Az elrettentő tábla ellenére sokan napi rutin szerint vágnak át az üzemi területen, és kelnek át a vasúton, hogy a Pozsonyi utca felé rövidítsék le a hazaútjukat. A zugivó is közéjük tartozhat, talán az felesége  megrovásától tartva útközben tünteti el az alkoholizmusra utaló, terhelő bizonyítékokat.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

A „tüskés bokor” előtti ház lakója, Jancsi László kérdésünkre elmondta: az üres üvegeket rendszeresen ő takarítja el. Megjegyezte, nemcsak felesüvegeket, hanem sörös dobozokat, boros palackokat, és egy ízben még használt óvszert is talált a háza táján.

Körülbelül havonta szedem össze az üvegeket, mert egy idő után az ember már nem tudja elnézni – mondta László. – Fogalmam sincs, ki lehet, még nem sikerült tetten érnem. De az biztos, hogy folyamatosan, napról napra egyre több üveg van itt elszórva. Valószínűleg valahol a piactér környékén vásárolja az illető, van ott trafikos meg kisbolt is, meg a környéken is több helyen lehet kapni.

Érdeklődtünk az egyik említett üzletben, hogy mekkora a keresete a tüskéknek. Nem meglepő módon meglehetősen nagy, az egyik üzletvezető szerint akad egy vevője, aki az említett körtés szeszesitalból naponta négyet vásárol.

Egyébként egy közelmúltban végzett kutatás szerint a magyarok szeszesital fogyasztása tavaly jelentősen megnőtt: az alkoholos italok piacán 2020 decembere és 2021 novembere között „a teljes forgalom 124 milliárd forint volt, ami 18 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Összesen 12 százalékkal, 219 ezert hektoliter égetett szesszel nőtt az értékesítés” – írta a 444.  

Elképzelhető, hogy a zugivót a koronavírus elleni védekezés motiválja a „körtefogyasztásra”, ám ez a szemetelésre nem mentség. A közelben ugyanis a buszmegállóban és a temető bejáratánál is vannak köztéri szemetesek. Azokba is elhelyezhetők lennének észrevétlenül is a tüskék. Tisztább maradna a Rózsa utca.

Megosztás