Már a Balatonon is van fertőzött

„Balatonlellén is van egy olyan állampolgár, akinek vírustesztje pozitív lett. Ellenőrzés, megfigyelés és karantén veszi körül” – ezt Kenéz István, Balatonlelle polgármestere jelentette be tegnap.

A lellei polgármester a település Facebook-oldalán tette ezt közzé. A beteg megfigyelésbe és karanténbe került. Tehát most már Somogyban is bizonyítottan jelen van a fertőzés. 

„Sokan vannak olyanok is, akik az elmúlt napokban, hetekben érkeztek haza a járvánnyal érintett országokból. Kényszer intézkedéseket nem áll módunkban velük szemben foganatosítani, de arra kérjük őket, hogy embertársaik egészségének megóvása miatt válasszák az önkéntes karantént! Ennyi felelősség mindenkiben kell, hogy legyen!” – írta a polgármester.

Egy olyan budapesti családról van szó, akik ausztriai utazásuk után úgy döntöttek, hogy a balatoni nyaralójukban töltik a következő időszakot – írta a sonline.hu. Hazaérkezés után a saját költségükre minden családtagot leteszteltek egy nem akkreditált magánlaborban, és az egyikük eredménye pozitív lett. Az érintettet a cikk szerint hivatalos állami tesztnek is alávetették, de ennek még nincs meg az eredménye. A család egyébként a megérkezés után eleve a központilag javasolt módon önkéntes házi karanténba vonult.

Korábban több lap is írt arról, hogy Budapestről és más városokból ezrével indultak meg az emberek, hogy a balatoni nyaralójukban bekkeljék ki a vírust. A leköltözés olyan mértékű volt, hogy Siófok polgármestere nyílt levélben kérlelte a telektulajdonosokat, hogy ne jöjjenek.

Mára egyébként 103-ra nőtt a koronavírussal fertőzött azonosított betegek száma Magyarországon. A betegek közül 89-en magyar állampolgárok. Pénteken még 85 koronavírusos betegről tájékoztatott a hivatalos állami oldal, tehát a mostani az eddigi legnagyobb növekedés egy nap alatt idehaza. 

A betegségben négy ember halt meg Magyarországon, és heten vannak, akik felgyógyultak belőle. Jelenleg 117 személy van karanténban megfigyelés alatt, és az országban összesen 3447 tesztet végeztek. 

 

Megosztás