Márki-Zay Pétert választották miniszterelnök-jelötnek

Az ellenzéki előválasztás kezdetén a legkevésbé esélyesnek látszó civil jelölt győzött végül: 57 százalékot szerzett. Országosan minden korábbit megdöntött a részvétel. Somogyban Dobrev Klárára szavaztak többen.

Az ellenzéki előválasztás utolsó napján, szombaton részvételi rekord született, 118 ezren vosoltak személyesen vagy online. Így végül 662 ezren adták le a szavazatukat a 2. fordulóban, az előzetesen vártnál sokkal többen. Ráadásul 220 ezer új szavazó volt közöttük (olyan, aki az első fordulóban nem vett részt). 

Nagyatádon is sokan, mintegy 300-an voksoltak szombaton. A városban összességében kevesebb résztvevő akadt, mint az első fordulóban. Ami itt is feltűnő volt, hogy jóval több fiatal jelent meg, főleg a nagyobb városokban tanuló egyetemisták.

Az új szavazók és a fiatalok magas számából már következtetni lehetett, hogy egyrészt megmozdult az el nem kötelezett választói réteg, másrészt pedig arra, hogy a civil jelölt aktivizálta az embereket. Vasárnap délután aztán ez beigazolódott, ahogy érkeztek sorra az eredmények a megyékből és a budapesti kerületekből.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje tarolt a fővárosban (egy kivételével valamennyi kerületben győzött, ráadásul többnyire igen nagy előnnyel), és 9 megyében is ő végzett az élen. Mindezt úgy, hogy a legtöbb helyen a többszörösét gyűjtötte be az első fordulóban szerzett voksainak, végül összességében megháromszorozta azok számát. Somogyban egyébként 55,6 százalékkal Dobrev Klára, a DK jelöltje lett a befutó.

Jellemző, hogy a győzelmét bejelentő sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter legfőbb kijelentése ez volt: „Ma ellenzéket is váltottunk.” Karácsony Gergely is kiemelte: Jó jel, hogy az ellenzéket is kritizáló jelölt nyert. A civil jelölt esélyét előrejelző Medián vezetője azt írta: „jelentős választói tömegeknek elege van az eddigi politikacsinálókból, az „elmúltharmincévből”, nagyobb szerepet szánnának a civileknek – a legfontosabb tanulság és egyben esély, hogy a mögé álló erők betölthetik a régóta kiüresedett politikai közepet. Márki-Zay Péteré lehet az Új Közép.”

Az ellenzéki pártok vezetői az összefogás fontosságát hangsúlyozták, mondván, „csak így van esély legyőzni az Orbán-rendszert”. Dobrev Klára már a hivatalos eredmény előtt telefonon gratulált a győztesnek, ugyanakkor támogatásáról biztosította a kormányfőjelöltet. Úgy fogalmazott: minden erőnkkel a jövőre kell koncentrálni, mostantól csak azzal foglalkozhatnak, hogy a hatpárti ellenzéki összefogás jövő áprilisban hogyan fogja legyőzni Orbán Viktor kormányát és utána „lebontani Orbán Viktor rendszerét”.

Ugyanezt hangoztatta Márki-Zay Péter is, mondván, a következő fél évre „egy kérdés marad: Fidesz vagy nem Fidesz”. Hangsúlyozta: „Nem a migránsok, nem a melegek, nem a cigányok, nem Gyurcsány, hanem a szabadság fog eljönni Magyarországra.”

A Fidesz egy újabb videóval reagált az eredményre: eszerint a „Gyurcsány Show” folytatódik, a mélyen vallásos, jobboldali Márki-Zay Pétert baloldalinak nevezik, aki szerintük „támogatja Brüsszel beavatkozását a magyar ügyekbe”, a bevándorlást, és újra emelné az adókat és a rezsit.

 

 

Megosztás