Másfél évig tartottak fogva egy idős asszonyt egy fűtetlen bódéban

Hiába kiabált segítségért, senki sem hallotta. A 6 négyzetméteres bódét korábban disznóólként és szerszámosként használták. Az idős asszony nem tudta fűteni, tisztálkodásra sem volt lehetősége. Fotókkal.

A Siófoki Járási Ügyészség a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a 42 éves férfival és 41 éves feleségével szemben, akik másfél évig tartottak bezárva egy idős asszonyt Siófok közelében.

A büntetett előéletű vádlottak – akik közül a férfit korábban már kényszermunka bűntette miatt is elítélték – évekkel ezelőtt a bizalmába férkőztek a Siófokon élő, 71 éves, francia állampolgárságú sértettnek, aki idővel elkezdett érzelmileg kötődni a vádlottakhoz, a családjának tekintette őket. A vádlottak ezt kihasználva előbb beköltöztek az asszony lakásába, majd rávették arra, hogy haszonélvezeti jogának fenntartása mellett az ingatlant ajándékozza oda a vádlottak kiskorú gyermekének.

A vádlottak 2017. évben a lakás felújítására hivatkozva a sértettet átköltöztették egy siófok környéki ingatlanba, ahol azonban az idős asszony konfliktusba került a vele együtt lakó férfival. A vádlottak  ezért 2018. év elején a sértettet a kérése ellenére sem engedték vissza a siófoki lakásba, helyette egy zártkerti ingatlanra szállították, ahol egy 6 m2-es, korábban disznóólként, illetve szerszámos kamraként használt bódéba zárták, amely kívülről rácsokkal volt felszerelve.

A vádlottak a szigetelés nélküli építményben ágyat, asztalt, éjjeli lámpát és rádiót biztosítottak a sértettnek, akinek azonban fűtési, tisztálkodási, mosási, illetve takarítási lehetősége nem volt. A vádlottak naponta egyszer megjelentek az ingatlanon, ahová ételt, vizet és alkoholt vittek a sértettnek, akinek alkalmanként lehetővé tették, hogy felügyelet mellett sétálhasson a területen. A sértett, mivel helyzetét kilátástalannak ítélte meg, ezért nem próbált megszökni, viszont amikor a vádlottak távol voltak, többször is német nyelven próbált segítséget kérni, de a terület lakatlansága miatt ezt nem hallotta senki.

2018 márciusában a sértett távolléte feltűnt a siófoki szomszédainak, ezért a rendőrök is keresni kezdték őt, amiről a vádlottak is tudomást szereztek, ezért az asszonyt Siófokra szállították, majd bejelentést tettek arról, hogy hazaérkezett. Miután a rendőri ellenőrzés ezt igazolva látta, a vádlottak visszaszállították a sértettet a zártkerti ingatlanra.

A siófoki rendőrök végül 2019 szeptemberében egy bejelentés alapján megjelentek a vádlottak zártkerti ingatlanán, ahol felfigyeltek az elhaló hangon segítséget kérő idős sértettre, akit kiszabadítottak.

Az ügyészség a Siófoki Járásbíróságra benyújtott vádiratában a vádlottakkal szemben egyaránt 4 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és 5 év közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt arra az esetre, ha a bűncselekmény elkövetését beismerik, valamint indítványozta a vádlottakkal szemben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztések végrehajtását is.

Megosztás