Ragadozók hangjával riasztják el a varjakat a városból

Egy raj vetési varjú a platánsor fáin készül családot alapítani, a madárpiszok itt már tavaly is komoly gondot okozott. A tojásrakást követően a varjak már nem háborgathatók, ezért még most kell őket elijeszteni.

Hiába lakoltatták ki őket júniusban, már tavaly év végén visszatért a platánsorra egy varjúkolónia, hogy itt bővítsék tovább a családot. Nagyatádon a vetési varjak többször okoztak már kellemetlenségeket: az Aradi utcaiak sokat mesélhetnének a hajnali károgásról és az összepiszkított autókról, akik pedig az Atád Áruház előtt jártak, láthatták, hogy a járdát fehér pettyekkel  tarkították a varjak, és időnként az arra sétálók fejére is pottyantanak.

Ezek a madarak előszeretettel keresik fel azokat a helyeket fészkelés céljából, ahol már az előző évben is letelepedtek, és bár tavaly júniusban leverték a fészküket, ám a fiókákat még sikeresen felnevelhették itt. Hamarosan megkezdődik a párzási időszakuk, és márciusban állnak neki fészket rakni és költeni – ezt követően, mivel védett státuszú madarak, már nem lehet háborgatni őket.

Éppen ezért a városgondnokság már a tavalyi „kilakoltatást” követően beszerzett egy különleges „biológiai fegyvert” a varjak elriasztására, mely lényegében egy napelemes hangszóró, ami nagy hangerővel különféle ragadozó madarak sivítását játssza le újra és újra.

Az eszköz eredeti funkciója szerint bárhová felszerelhető, ahol a varjak gyakran megfordulnak, és időről-időre lejátszik egy sor madárhangot – ám a varjak ilyenkor csak átrepülnek a legközelebbi magas fákhoz, így például az Aradi utcába vagy a polgármesteri hivatalhoz. Éppen ezért a városgondnokság emberei reggeltől kezdve a madarak nyomában haladnak, és  körbehordozva – mint a véres kardot – újra és újra bekapcsolják a készüléket, amíg a varjak kirepülnek a város határán kívülre. Az alapelv szerint, ha a rendszeresen riasztva vannak egy adott helyen, ott nem szívesen fognak fészket rakni.

A készülék egy sor ragadozó madár hangját képes lejátszani: ölyv, sólyom, sas és vércse támadó hangját, illetve a seregélyek vészjelző hangját adja ki magából. A riasztás rendkívül hatásos, már az első vijjogásra felröppen a kolónia, és jajveszékelve továbbáll. A városgondnokság emberei szerint egyre kevesebb madár tér vissza a platánsorhoz, így úgy tűnik, hatásásos a módszer. Remélhetőleg a varjak rövidesen belátják, hogy fiókák nevelésére nem alkalmas a környék.

Megosztás