Megdőlt a melegrekord, nyílnak a hóvirágok!

43 éve tartotta magát a január 6-i melegrekord, mely most megdőlt a szombati napon. Babócsán regisztrálták az új csúcshőséget, országszerte még a hóvirágok is előbújtak.

1975-ben a soproni Kuruc dombon mérték a legmagasabb január 6-ai hőmérsékletet, akkor 16,7 fokot regisztráltak. Tegnap országszerte 17 fok körül alakult a hőmérséklet, a legmagasabbra Babócsán kúszott fel a hőmérő higanyszála, és ezzel megdőlt az új melegrekord is: 17,4 fok volt a napközben mért csúcs.

A tegnapi időjárás több szempontból is a szokatlan hőmérsékletrekordok napja volt, Kaposváron a valaha mért legmagasabb minimumokat rögzítették, a leghidegebb hajnali órákban is alig süllyedt 10 fok alá a hőméséklet. Ezen a napon eddig 1988-ban Nagykanizsán volt a legenyhébb éjszaka, akkor 8,3 fokot mutattak a hőmérők. Szombatra virradó reggelen viszont több helyen is meghaladta a minimumhőmérséklet a 8 fokot. A budapesti napi melegrekord viszont továbbra is 13,7 fok maradt, nem mértek ennél magasabb hőmérsékletet.

A szokatlanul meleg időjárás a növényzetre is hatással van: sokan a szabadban talált hóvirágokról szóló fotókat posztoltak a neten. Babócsán egyes beszámolók szerint a kiskertekben már zöldell a saláta, és rügyezik a tulipánfa. Ezen sorok írója az egyik helyi étterem udvarában virágillatra lett figyelmes – egy kis gyümölcsfának rózsaszín szirmai köszöntek vissza az elfogyasztott ebéd után. Ezek után aggasztó lehet a kérdés: mi lesz ha visszatérnek a fagyok? Hiszen még jócskán a tél közepében vagyunk.

A meteorológiai szolgálat honlapján azt írta: Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon előoldalán délnyugati áramlással továbbra is enyhe levegő éri el a Kárpát-medence térségét, így az ország nagy részén folytatódik a tavaszias idő.

Fotó: Nyílik a hóvirág Győrben – Krizsán Csaba / MTI

 

 

Megosztás