Megtartotta trófeaszemléjét a SEFAG Zrt.

Csütörtökön délelőtt tíz órakor tartotta meg a trófeaszemléjét a SEFAG Zrt. Nagysallérban. Az ide évben a legnagyobb bika trófeatömege 12 és fél kilós volt.

Ebben a bőgési szezonban összesen 185 gímbika került terítékre a SEFAG vadászterületein, amelyek trófeáinak a 24 órás átlagtömege 8,03 kilogramm volt, és ezeknek a 78 százaléka lett érmes. A legnagyobb és egyben legnagyobb nemzetközi pontszámot kapó trófea 12,48 kilogramm volt.

– Az idei év nem hozott olyan kiemelkedő trófeákat, mint a tavalyi, de az átlag megütötte a tavalyi szintet – értékelte a bőgési szezont Fehér István, a SEFAG Zrt. Vezérigazgatója. – Az idei év, a tavalyihoz és a tavaly előttihez hasonlóan számos gazdasági nehezítő tényezőt tartalmazott a vadgazdálkodásban. Emiatt volt egy kis aggodalmunk, hogy a vendégeink, akik évről évre eljönnek, idén megérkeznek-e, de felesleges volt az aggodalom.

A trófeaszemle vendége volt Neszmélyi Zsolt, Somogy vármegye főispánja, aki arról beszélt, hogy a tavalyi vadászati szezonban (ami 2023 márciusában fejeződött be) a 28450 nagyvad esett Somogyban, amely enyhe csökkenést mutat, legfőképpen a vaddisznóhasznosításban. Kitért arra is, hogy az ASP (afrikai sertéspestis) réme fenyeget, ami Horvátországban, illetve Bosznia-Hercegovinában is felütötte a fejét.

Elmondta: idén 1042 gímbika trófeabírálata történt meg, ebből 135 aranyérmes, 336 ezüst és 260 bronzérmet érdemelt ki. Ez fejlődés az előző évhez képest is. Ebből 19 olyan volt, ami 230-nál több C.I.C. nemzetközi pontszámot kapott.

Dr. Varga Gyula, a SEFAG vadászati és turisztikai osztályának vezetője arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban a drasztikus környezeti változások olyan feltételeket teremtettek, amelyek már nem, vagy nem mindenhol teszik lehetővé a korábban megszokott szintű nagyvadgazdálkodás folytatását.

– Ennek ellenére a minőségi trófeagazdálkodást nem szabad elengednünk. A ma közszemlére tett trófeaminőséget csak hosszú évek kitartó és következetes munkájával lehet elérni – mondta az osztályvezető.

A legnagyobb trófeát Dr. Bleier Norbert, az Agrárminisztérium tájegységi fővadásza így értékelteAz OTT bírálata szerint koros, 12 évesre becsült gímbika, igazán szemrevaló trófeájáról van szó. Érdekessége, hogy rendkívül szűk állású, hosszú koronaágakkal és viszonylag hosszú, nem túl vastag szárakkal. Mindig izgalmas olyan trófeát látni és bírálni, amelyről a területet kezelőnek több évre vonatkozó ismeretei vannak. Jelen esetben a bika 3 egymást követő évének hullott agancsai is kézbe foghatók, így gyakorlatilag 4 évjáratra volt rálátása a területen dolgozó hivatásos vadász kollégának. 4 éven keresztül figyelemmel kísérték, értékelték a látottakat és a megfelelő türelemmel kezelték a helyzetet. A trófeát látva úgy vélem, hogy ez a kiváló példány ebben az idényben lehetett a csúcson.

Megosztás