Nagy hullámokat vet a gyékényesi tó körüli horgászbalhé

Betiltották a horgászatot az ország egyik legtisztább vizű, közkedvelt taván. Leállt a jegyértékesítés, miután a kormányhivatal visszavonta a helyi horgászegyesület halgazdálkodási jogát.

Frissítés 2022. február 02. 15.20-kor: Az ügyben kulcsszerepet játszó Dráva-Kavics és Beton Kft. kereskedelmi igazgatója, Kerner Lőrinc levélben jelezte, hogy a jövő hét második felében válaszol a kérdéseinkre. Természetesen közölni fogjuk.

 

1954 óta békében horgásztak a páratlan tisztaságú gyékényesi tavon a helyi egyesület tagjai, és, persze, mindazok, akik területi jegyet váltottak. A vasutas hagyományok miatt Gyékényes és Vidéke Lokomotív Horgászegyesületnek nevezett, akkor mintegy 300 tagú civil közösség 4-5 éve (2017-ben) veszítette el egyik napról a másikra a halgazdálkodási jogát: az azóta elhunyt helyi polgármester és néhány ismerőse alapított egy másik, kb. 10 tagú egyesületet (Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület), és hogy, hogy nem, ők nyerték el a jogosultságot.

Emiatt bírósági perek indultak, több ítélet is született, előfordult, hogy egy időre „visszakapta a vizet” a régi egyesület, kártérítésként 18 millió forintot is megítéltek nekik. Közben az új szervezet élén több vezetőség váltotta egymást gyors egymásutánban, legutóbb áttették az egyesület székhelyét Zákányba. Ám ahogy telt-múlt az idő, úgy szaporodtak a gondok: szemetes lett a part, a WC-hiány keltett felzúdulást, kalyibák tűntek fel, sátrak és lakókocsik lepték el a fövenyt, vadkempingezés folyt – röviden: áldatlan állapotok uralkodtak az országosan is közkedvelt bányató körül.

Pontosan ezt elégelte meg a történetben megkerülhetetlen szereplő, az előhaszonbérletre jogosult többségi tulajdonos, a Dráva Kavics és Beton Kft. Előbb békésen igyekeztek rendezni a helyzetet, az egyesülettel való sikertelen egyeztetés után azonban jogi megoldást kerestek. A dokumentumok áttekintésekor derült ki számukra, hogy a 2017-es lemondó nyilatkozatot olyasvalaki írta alá az oszrák-magyar tulajdonban lévő cég alkalmazottai közül, aki arra nem is volt jogosult.

Ezért érvénytelenítette az Agrárminisztérium a tulajdonos cég és a horgászegyesület között 2017 óta fennálló haszonbérleti szerződést, számolt be róla a pecaverzum.hu. Az illetékes hatóság (a megyei kormányhivatal osztálya) „a Gyékényesi Kavicsbányató halgazdálkodási vízterület halgazdálkodásra jogosultját törölte, ezért az illegális halászati és horgászati tevékenység felszámolása miatt általános halászati és horgászati tilalmat rendel el hivatalból”.

A horgászegyesület az írta január végén a közleményében:

„A fentiekre tekintettel a Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület horgászjegyet értékesíteni nem tud. Sem papír alapon, sem az online rendszerben pillanatnyilag területi jegyek a gyékényesi kavicsbányató vízterületére nem kiadhatók.”

A horgászok most arra várnak, hogy normalizálódjon a helyzet, telepítsék be halakkal a tavat, újra lehessen horgászni, és lehetőleg konyhai méretet is lehessen fogni az ország legtisztább vizű tavában – mondta el az egyik évtizedek óta odajáró horgász, a Lokomotív egyesület tagja.   

A kormányhivatal döntése nyomán a néhány évvel ezelőtti jogi helyzet állt elő: a bányatulajdonos cég majd eldönti, melyik horgászegyesületnek a javára mond le a halgazdálkodási jogáról. Kerestük a Dráva Kavics és Beton Kft. igazgatóságát, még nem kaptunk választ tőlük. Információink szerint előzetesen már egyeztettek a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz).

Az ügyben közleményt adott ki a Mohosz, egyebek között azt írták: „a Somogy Megyei Kormányhivatal felkérése alapján a halőrzést a továbbiakban a Horgász Egyesületek Somogy Megyei Szövetsége végzi, s hamarosan tájékoztatást ad az átmeneti időszakra vonatkozó horgászati rendelkezésekről.”

Hozzátették:

„A Mohosz célja egyértelmű: legkésőbb a horgászidény kezdetére a halgazdálkodási hasznosítás visszaállítása, felelős, átlátható, lehetőleg horgászszervezeti működtetés biztosítása, a vízterület bevonása a versenysportba és horgászturisztikai fejlesztésekbe.” 

A Mohosz megyei szervezetétől úgy értesültünk, hogy a régi helyi horgászegyesület, a Lokomotív tagjai minden bizonnyal „közelebb kerülnek majd a tóhoz, hiszen az az érdekünk, hogy minél többen horgásszanak a gyékényesi tavon a környékbeliek is, sőt, bővíteni szeretnénk a lehetőségeket”.

Azt, hogy ez pontosan mikor válhat valóra, egyelőre nem tudni, valószínűsíthető, hogy a legjobb esetben február végén kerülhet pont az ügy végére.

Fotó: Facebook.com
Fotó: Facebook.com

 

Megosztás