Ne legyen a nyár áldozata a gyerek!

A nyári szünetben jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége. Ez egyaránt igaz a közlekedési, az otthoni és az egyéb balesetekre, de akár az áldozattá válásukra is – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Felhívja a figyelmet a gyerekekre leselkedő veszélyekre közleményében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. Ezek miatt a nyári szünetben fokozottan vigyáznunk kell rájuk.

A hamarosan kezdődő és annyira várt vakáció a gyerekek számára színes és izgalmas programokat, új barátokat, ismerősöket, felfedezetlen helyeket tartogat majd,  ez azonban sokszor a felnőtt felügyelet nélküli szabadsággal is együtt jár. A gondtalan és problémáktól mentes nyár érdekében a rendőrség kisebbek és nagyobbak számára összegyűjtött néhány tanácsot. Íme.

A szünetben megnövekszik a fiatalok veszélyeztetettsége. Ez egyaránt igaz a közlekedési, az otthoni és az egyéb balesetekre, de akár az áldozattá válásukra is. A tanítás befejezését követően a gyermekek felszabadultabbá, esetenként óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak. A családi beszélgetések során ezért érdemes az alábbiakra felhívni a gyerekek figyelmét.

Tudnivalók kisgyermekek számára:

·         Idegenekben (még ha kedvesek is) ne bízz meg, és soha ne menj velük sehová, még útbaigazítás céljából sem!

·         Idegeneket ne engedj be, ha egyedül vagy otthon!

·         Ismerd a segélyhívó telefonszámot (112), illetve szüleid telefonszámát is!

Tudnivalók kamaszok számára:

·         Soha ne hivalkodj értékeiddel, azokat ne tartsd jól látható helyen, és ne add oda idegeneknek!

·         Nyilvános helyen ne hagyd őrizetlenül a táskádat, értékeidet! Az a legjobb, ha mindig magad mellett tartod azokat.

·         Ha elmész otthonról, mondd meg szüleidnek, hová mész, kivel találkozol, és körülbelül mikor érsz haza!

Néhány tanács a fesztiválozó fiatalok számára:

·         Mindig olyan társasággal menj szórakozni, akikben megbízol!

·         Ne hagyd őrizetlenül poharadat, nehogy valamilyen kábító hatású anyagot tegyenek bele!

·         Mondj nemet, és hagyd ott a társaságot, ha valamilyen tiltott szerrel kínálnak!

·         Szervezd meg, hogy ne egyedül kelljen hazamenned!

·         Kerüld a hazafelé vezető úton a sötét, kietlen helyeket!

·         A hátizsákok, vállra akasztható táskák egy koncerten nem biztonságosak. A táskádat – a zseblopások elkerülése érdekében – tartsd a tested előtt!

·         Kizárólag annyi készpénzt, illetve értéket vigyél magaddal, amennyi feltétlenül szükséges!

·         A táskádban az okmányokat, a pénztárcát, a mobiltelefont célszerű – egymástól elkülönítve – a belső zsebbe vagy a táska belső rekeszeibe rakni. Irataidat lehetőleg ne a pénztárcádban, a bankkártyádat pedig soha ne a hozzá tartozó PIN-kóddal együtt tárold!

Néhány tanács az internethasználó gyerekek számára:

·         Kezeld óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel veled a kapcsolatot! Nem tudhatod biztosan, ki valójában van a profil mögött, akivel beszélgetni kezdesz.

·         Gondold át, mit osztasz meg a közösségi oldalakon! Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan.

·         Ne tegyél közzé és ne ossz meg mással kihívó képet, idegennel pedig semmilyen személyes információt (adatot, képet stb.)! Visszaélhetnek vele: zsarolhatnak vagy zaklathatnak később velük.

·         Ha találkozni szeretnél valakivel, akit online ismertél meg, mindig szólj előtte valamelyik szülődnek, és csak az ő engedélyével, első alkalommal pedig szülői jelenléttel találkozz vele!

·         Fogadd el, hogy szüleid biztonsági szűrőt állíthatnak be a gépeden, ezzel felügyelve, korlátozva a nethasználatodat! Ez a te érdekedet szolgálja, használatukkal nagyobb biztonságban lehetsz az online világban.

A nyári hónapokban, a tanítási szünet időszakában jelentősen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége. Ez a megállapítás igaz a közlekedési, az otthoni és az egyéb balesetekre egyaránt. A tanítás befejezését követően a gyermekek felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak, sok szabadidővel rendelkeznek, így gyakrabban jelennek meg a közterületeken, a parkokban, játszótereken és az utak mentén, továbbá felügyeletük sincs mindig kellően megoldva.

A közúti baleseti statisztikai adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a legtöbb gyermekbaleset a nyári hónapokban történik és a tragédiák száma is ekkor a legmagasabb. Körükben a 10-14 éves korosztály tagjai a legveszélyeztetettebbek. A személysérüléses közúti közlekedési balesetek egyharmada nyáron éri a gyerekeket, akik sérüléseiket ilyenkor leggyakrabban gépjármű utasaként szerzik.

A nyári szünidőben gyakoribbak a kerékpáros balesetek is.  Fontos hangsúlyozni, hogy a szülők és közlekedők a nyári időszakban különösen ügyeljenek a gyermekekre, amennyiben az úton vagy annak közelében, akár gyalogosan, akár kerékpárral megjelennek. Számítsanak arra, hogy a gyermekek közlekedése kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük és gyakran kalandot keresnek.

A gyermekek koruknál és tapasztalatlanságuknál fogva a legsérülékenyebb résztvevői a közlekedésnek. Még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amelyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a rájuk leselkedő veszélyeket, s figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért a gyermekekre mindenhol potenciális veszélyek leselkednek, ahol gépjárművek közlekednek, így a forgalmas vagy akár a gyérebb forgalmú utak mentén, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, a lakó- és pihenőövezetekben, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a játszóterek és találkozóhelyek környezetében.

Továbbá ők a legfogékonyabbak az új ismeretek megszerzése terén, esetükben a tanulás hatásfoka kiemelkedően magas. Ezért a közlekedési szabályok ismertetése, a veszélyek tudatosítása és a helyes magatartásminták átadása balesetektől óvhatja meg a gyermekeket, s akár életmentő is lehet.

Megosztás