Oltóbusz jön Babócsára, bárki jelentkezhet vakcináért

Pontosabban bárki, aki elmúlt 18 éves. Június 5-én érkezik a busz a településre, és Janssen féle egy adagos vakcinával fognak oltani. Regisztrációra a helyszínen is lesz lehetőség, a betegségen átesettek is igényelhetik.

Június 5-én reggel 8 óra és délután 5 óra között a babócsai művelődési háznál (Szabadság tér 18.) fog leparkolni az egyik országot járó oltóbusz. Az illetékesek az itt jelentkezőket a Johnson&Johnson egyadagos vakcinájával, a Jansen nevű készítménnyel oltják be.

A mobil oltóponton bárki jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, akár más városokból is átutazhatunk felvenni a vakcinát, előzetes regisztráció nélkül is. A betegségen átesettek is igényelhetik.

A vakcina vektor alapú oltóanyag, hasonlóan az AstraZeneca vagy a Szputnyik V vakcinához, vagyis egy ártalmatlan, szaporodásra képtelen hordozóvírus juttatja be a szervezetbe a Covid-19 egyik tipikus génszakaszát – írja az Egészségkalauz.

A klinikai vizsgálatok eredménye szerint a Jansen vakcina esetében „a mérsékelt/súlyos Covid-19-cel szembeni védelem hatékonysága a vakcina beadását követően két hét elteltével 67 %-os, 4 hét elteltével pedig 66 %-os volt. Ezzel szemben a vakcina a Covid-19 súlyos/kritikus súlyosságú formáival szemben két hét elteltével 77 %-os, míg négy hét elteltével 85 %-os védelmet kínált.

Megosztás