Az indiai mutáns Magyarországon is megjelent

Két fertőzöttet találtak eddig, egyikük kórházban van. Az országos tiszti főorvos szerint egyikük sem járt külföldön. Nem zárható ki, hogy lesz újabb járványhullám a szakértők szerint.

Megjelent itthon az indiai mutáns – ezt György István, az oltási munkacsoport vezetője jelentette be az operatív törzs mai  tájékoztatóján, idézi a hvg.hu. Azt mondta, „a járvány harmadik hulláma már mögöttünk van, de a vírus sajnos továbbra is itt van még, és az indiai mutáns jelenleg már Magyarországon is jelen van”.

A járványügyi szakértők szerint nem zárható ki, hogy lesz még újabb járványhullám. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy két indiai variánssal fertőzött személy van, egyikük már gyógyult. Nála klinikailag könnyen, enyhe tünetekkel lezajlott a betegség, a másikuk még kórházban van, de nem szorul lélegeztetésre. Müller szerint várható volt, hogy megjelenik a mutáció itthon is. Annyit mondott még, hogy a két ember nem járt külföldön, nem tudni, hogyan kapták el a fertőzést.

Az indiai mutánsról egyelőre keveset tudni, így nehéz megjósolni, hogy mekkora kockázattal fenyeget, fejti ki a lap. Azt, hogy képes lesz-e hasonló mértékben terjedni, mint a brit változat, Jakab Ferenc pécsi virológus szerint több dolog is befolyásolhatja, köztük az oltási stratégia, az átoltottság mértéke, a járványügyi intézkedések megléte és betartása, illetve a brit variáns domináns szerepe. Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az indiai variáns  hatékonyabban fertőzi az emberi sejteket, de a kutatók azt feltételezik, hogy nem terjed olyan gyorsan, mint a brit variáns.

Megosztás