Ősszel érkezhet kormányzati válasz a jégkárokra

Szeptember 15-ig dolgozzák ki a javaslatot arról, hogyan finanszírozzák a nyár elején Somogyban és Baranyában pusztító jégeső által okozott károk enyhítését.

Somogyban összesen kilenc településen okoztak súlyos károkat a hirtelen jött nyári viharok: a jégverés házakat tett lakhatatlanná, autószélvédőket tört be és a termést is károsította. A környékünkön Kadarkúton okozta a legnagyobb kárt a természeti csapás, Baranyában Sellye volt a pusztítás központja.

Egy új kormányhatározatból kiderült, hogy a magántulajdonú lakóingatlanokban keletkezett károkat a Miniszterelnökséget vezető miniszternek és a belügyminiszternek kell felméretnie – írta meg a HVG.hu. „Az egyéb forrásból meg nem térülő károk enyhítésének finanszírozására” a pénzügyminiszterrel együtt tesznek majd javaslatot legkésőbb szeptember 15-ig.

Szintén eddig a határidőig mérik fel a megrongálódott egyházi épületek helyzetét is: esetükben akkor jár kárenyhítési támogatás, ha a fenntartó egyházak nem tudják finanszírozni azok helyreállítását, illetve náluk is csak „a más forrásból meg nem térülő költségek” lesznek megtérítve.

A határozat által érintett kilenc somogyi település: Bárdudvarnok, Bodrog, Csombárd, Hetes, Kadarkút, Kiskorpád, Mezőcsokonya, Ságvár és Somogyjád. Emellett három baranyai község és egy város károsultjai részesülhetnek anyagi segítségben a kormánytól: Drávaiványi, Kákics, Okorág, valamint Sellye.

(Nyitókép: Röhrig Dániel)

Megosztás