Pálinkával küzd a vírus ellen az egykori miniszter

Magas alkoholtartalmú párlatait ajánlotta fel fertőtlenítésre ellenszolgáltatás nélkül Gyenesei István mindazoknak, akik nem tudtak ilyet beszerezni a vírus ellen. Ugyanerre hívta fel az ország sok ezer magánfőzőjét.

A nemzet italával a nemzet egészségéért! – ezzel a felhívással fordult az egykori önkormányzati miniszter, országgyűlési képviselő és megyei közgyűlési elnök az ország mintegy 26 ezer magánfőzőjéhez. Saját példájának követésére buzdította a pálinkás társadalmat: a magas alkoholtartalmú pálinkakészleteikkel segítsenek a környezetükben élőknek.

Volt már itt a Kolping szolgálat, a karitász alapítvány, szociális otthon, polgárőr szövetség, közmunkásokat foglalkoztató önkormányzat és megszámlálhatatlan magánszemély. Mind a magas alkoholtartalmú, vírusölő gyümölcspárlatból kért és kapott – mesélte a 72 éves egykori politikus. – Csodálkoztak, hogy ebben az elanyagiasodott világban a jó szón kívül semmi mást nem fogadtunk el cserébe. Elővigyázatosságból, még egy meleg ötöst sem. Miközben a sok-sok hivatásos és önkéntesen segítő ember mellett szaporodni látszanak a félelem tisztességtelen vámszedői is. Csak példaként említem a 3 ezer forintos csirkemellet a piacon, az 1400-ért mért citromot, a 4 ezerért sem kapható kézfertőtlenítőt vagy az 500-ért (akár többért) kínált és elkapkodott szájmaszkokat. Náluknál, csak ez az átkozott vírus undorítóbb.

István először a késő őszi, jellemzően almapárlatait használta fel: ezek még higítatlanul, több mint 80 fokosan álltak. Aztán, amikor ezek elfogytak, elkezdte feláldozni a díjnyertes pálinkáit is: a negyvenegynéhány fokos nedűket újra lefőzte, és megemelve az alkoholtartalmukat, készített belőlük 73%-osat. Fertőtlenítésre ez a koncentráció az ideális.

Volt idő, amikor a harangokból ágyút öntöttek, mert megkövetelte a haza – válaszolta arra a kérdésre, nem fájt-e a szíve a kiváló minőségű pálinkákért. – Most is háború van. Az ellenség kegyetlen. Ha ezzel tudunk segíteni, akkor ezzel kell. Bízzunk benne, hogy az így fogyatkozó párlatokat nyáron a természet jóvoltából pótolhatjuk. Nem mehetnek el üres kézzel a „harcba induló”, hozzánk munícióért bekopogtatók.

Két-három decinként viszik a szert, csupán egy szórófejes műanyag flakon szükségeltetik hozzá. Eddig 42 liter 73 fokos párlatot ajándékozott el. Rövid számolás után azt mondhatjuk, hogy ez megfelel úgy 75 liter 40 fokos pálinkának. Mivel ezeknek az alsó értéke is 30 ezer forint literenként, mondhatjuk, hogy két és félmillió forint értékű pálinkát adományozott a vírus ellen küzdelemre Gyenesei István.

A március 18-án tett felhívásához az ország különböző részein többen is csatlakoztak ár. Akad köztük olyan magánfőző, aki orvosoknak, más pedig önkormányzatnak adott a párlataiból fertőtlenítésre.

Megosztás