Pénteken 14 fokot zuhan a hőmérséklet!

Igazi meleg, nyári idővel kezdődik a csillagászati nyár, csütörtökön 33 Celsius-fok is lehet, péntektől azonban csapadékosabb és hűvösebb időjárás várható – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

    A csillagászati nyár június 21-én, csütörtökön kezdődik, a nyári napforduló 12 óra 7 perckor lesz. Ennek alkalmával a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól, így az év ezen napján a leghosszabb a nappal, és a legrövidebb az éjszaka.
    A nyári napforduló összeforr Szent Iván napjával, illetve éjjelével, azonban június 24-e helyett már június 21-én vagy 22-én van a legrövidebb éjszaka a Föld forgástengelyének térbeli elmozdulása miatt. Ennek következtében évente 24 percet tolódik a napállás maximumának időpontja.
    Az előrejelzés szerint csütörtökön a napsütés mellett elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet 18, a legmagasabb 33 fok körül várható Nagyatád térségében. 
    A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében csütörtökre Budapestre és Pest, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést hőség miatt. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére heves zivatarok veszélye miatt éltek elsőfokú figyelmeztetéssel.
    Péntektől csapadékosabb és hűvösebb lesz az időjárás: nappal még a 20 fokot sem éri el környékünkön az előrejelzés szerint, szombat reggelre pedig egészen 9 fokig hűl a levegő.

 

Megosztás