„Lassan már ez egy puszta lesz”

Ma délben bezárt Segesden a Takarékbank fiókja. Tájékoztatásuk szerint változtak az ügyfelek bankolási szokásai. A helyiek nem így gondolják, és fel vannak háborodva.

– Mindenki fel van háborodva, akinek náluk van a számlája – panaszolta egy helyi asszony. – Sokan vannak, akiknek még bankkártyája sincs, ők a bankfiókban szokták felvenni a nyugdíjat.

A helyiek azt mondták, hogy azt már elfogadták, hogy tavaly lecsökkentették a bankfiók nyitvatartását heti két napra, de azt nem tudják elfogadni, hogy teljesen bezár.

A Takarékbank modernizációnak nevezte azt az intézkedését, hogy a heti 2-3 napot nyitva tartó kirendeltségeit összevonja egy környező településen lévő nagyobb fiókkal, hogy

megteremthesse az alapját egy modern, heti 5 napot nyitvatartó, több szakértőt alkalmazó bankfiók kialakításának.

Pedig a segesdi fiók nagy forgalmat bonyolított le, a helyiek elmondása szerint nem volt üresjárat, nyitvatartási időben mindig tartózkodott valaki az ügyféltérben.

– Amikor bezártam a boltot ebédidőben, akkor szoktam ügyet intézni, utalni a bankban. Meg tudnám tenni az interneten is, de nekem fontos a személyes kontakt, jóban vagyok az ott dolgozókkal – mondta Ernyesné Tanics Adrienn, egy segesdi kisbolt tulajdonosa. – Szégyen, hogy ezt is bezárják. Én még megoldom, de egy idős ember, akinek sok esetben telefonja sincs, nemhogy számítógépe meg internete, az kénytelen lesz mindenért bemenni Nagyatádra.  Nem tudom miért kell a kistelepüléseket ilyen szinten leépíteni. Lassan már ez egy puszta lesz – legyint.

Segesden az önkormányzat is a Takarékbankban vezeti a számláját. A községnek azt ígérték, hogy az ATM megmarad, jövőre pedig beállítanak egy olyat a faluban, amelyikbe befizetni is lehet.

– Jó lenne, ha egyáltalán pénzt lehetne belőle kivenni, nem befizetni – mondta egy idős nő. – Sokan tizedikén kiveszik a fizetésüket, mire tizenkettedikén megkapom a nyugdíjat, előfordul, hogy nincs pénz az automatában.

Korábban Lábodon zárták be a takarékbank fiókját, három évvel ezelőtt. Akkor megígérték, hogy heti 1-2 napra mobilfiók fog üzemelni a faluban, amiből végül nem lett semmi.

A segesdiek szkeptikusan állnak hozzá az ígéretekhez.

– Az ígéretekkel tele van a padlás. Jöjjön vissza jövőre, nézze meg, hogy telepítenek-e befizetős automatát – háborgott egy helyi férfi.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás