Somogy: három sziget a narancstengerben

Siófok kifacsarta a narancsot, Kaposvár viszont az ellenzéket. Nagyatádot és Marcalit nem tudták bevenni a kormánypártok. Ám a kisebb városokban és a falvakban csak ők maradtak, a megyei közgyűlésben még javítottak is.

Az önkormányzati választások előtt két részletben elemeztük az Atádhíren Somogy politikai viszonyait. Az egyikben a 10 ezernél népesebb városokat vettük szemügyre. Utólag látható: lényegében helytállóak voltak az észrevételeink.

Kaposvárról azt írtuk: „ott a legnagyobb a kormánypárt és embereinek a beágyazottsága, ott lesz a legnehezebb dolga az ellenzéknek”. Ez szóról szóra be is igazolódott. Szita Károly (Fidesz-KDNP) 56,4%-kal, fölényesen győzött, a 12 egyéni kerületnek pedig mindegyikében a Fidesz nyert. Ezzel a megyeszékhelyen a teljes és összefogott ellenzékről is határozott véleményt alkottak a választók.

Siófokról úgy véltük, megszűnhet a jelenlegi fideszes többség, és valóban: Lengyel Róbert, a BSE és a mögéje felsorakozott teljes ellenzéki összefogás jelöltje nemcsak megerősítette pozícióját (53,3%), de megszerezte a testületi többséget is. Hat BSE- és 4 Fidesz- valamint 1 független városatya lesz a vezetésben. Vagyis a siófokiak egyértelműen eldöntötték: ki tevékenykedett az elmúlt öt évben valóban a városuk érdekében.

Marcali kapcsán úgy véltük: „a kormánypártok itt állnak a legkevésbé nyerésre az öt nagyobb somogyi város közül”. Tévedtünk. Dr. Sütő László (MOTTE) csak kevesebb mint 3 százalékkal győzött, vagyis a vártnál sokkal szorosabb lett az eredmény. Bár a testületben is megmaradt a többsége: 6 civil társa nyert mandátumot, mellettük 4 fideszes és egy független ül majd.

Barcsról véltük úgy, hogy „ott a legbizonytalanabb kimenetelű az önkormányzati választások eredménye”. Ez sem így lett. Koós Csaba fölényesen nyert (53,6%), bár azt jól jeleztük, hogy az ellenzék megosztottsága ezt elősegítheti: Anderné Röszler Erika (Jobbik) 23,7%-ot, Horváth József (Barcsért E.) 22,3%-ot kapott. A testületben viszont csak két jobbikos és két BE-képviselő foglal helyet 7 fideszessel szemben. Vagyis a Dráva-parti városban sokadszor bizonyosodott be: a centrális erőteret két oldalról nem lehet megbontani.

Végül Nagyatádon a vártnál is gyengébben szerepeltek a kormánypártok, erről részletesebben itt írtunk.

A megye kisebb városaiban és településein viszont gyakorlatilag egyetlen párt maradt: a Fidesz-KDNP. Nagyon sok polgármesteri és képviselői helyet szereztek a kormánypártok, és a megyei közgyűlésben is abszolút többségük van: ugyanúgy 9 képviselőt juttattak be, mint öt éve, de a többiek most már csak 6 helyen osztozhatnak, hiszen 15 tagú lett Somogy közgyűlése. Az erről szóló előrejelzésünk is elég pontos lett: a nagyatádi Rákóczy Attila (DK) és Kárpáti László (Fidesz-KDNP) ugyanúgy mandátumhoz jutott, mint a barcsi Anderné Röszler Erika (Jobbik) és Koós Csaba (Fidesz-KDNP). Az MSZP-nek pedig valóban nem maradt egy hely sem.

Országos szinten lényegesen nagyobb politikai elmozdulást hozott az önkormányzati választás. 2006 óta most először történt meg, hogy meghátrálásra kényszerült az erősen központosított, minden erőforrást kisajátító Fidesz. Nemcsak Budapestet, a fővárosi közgyűlést és 14 kerületet veszített el a kormánypárt, de a budapesti agglomeráció túlnyomó részét is Érdtől Budaörsön át Vácig, továbbá 10 megyei jogó várost Pécstől Szombathelyen át Szegedig és Miskolcig. 

 

Megosztás