Somogyban húsznál is több gyermek vesztette el valamelyik szülőjét a járványban

Ezt Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke mondta az állami rádióban. Hivatalosan a mai napig nem közlik, hány áldozata van a koronavírusnak a megyékben, ill. a településeken, ahogy a kórházi adatokat sem.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczeg Anita alapítványt hoztak létre a koronavírus-járvány idején árván maradt gyermekek megsegítésére. Ezt támogatja egymillió forinttal Somogy Megye Önkormányzata. Ennek kapcsán nyilatkozott a Kossuth rádiónak a megyei közgyűlés elnöke.

„Rendkívüli időket élünk, és a rendkívüli idők rendkívüli problémákat gerjesztenek, és erre rendkívül különleges megoldásokat kell találnunk.

Somogy megyét különösen súlyosan érintette a koronavírus-járvány harmadik hulláma, több mint húsz kiskorú gyermek vesztette el valamelyik szülőjét.

Nekik hosszú távú segítségre, támogatásra van szükségük. Ez nem egy egyszeri erkölcsi feladata a somogyi embereknek, hanem az előttünk álló évek folyamatos feladata lesz az árva gyermekek segítése” – hangsúlyozta Biró Norbert.

A rádióban a megyei elnök úgy fogalmazott: felhívással fordul Somogy polgáraihoz, vállalkozóihoz és önkormányzataihoz, hogy támogassák a kezdeményezést.

Hivatalosan a járvány kezdete óta nem közlik az erre hivatott állami szervek területi adatokra lebontva sem a kórházban ápoltak, sem az intenzív osztályon lévők számát, sem pedig az áldozatokét. Ám – mint most is – egy-egy kormánypárti politikus nyilatkozatából nyilvánvaló, hogy egyrészt, természetesen rendelkeznek ezekkel az információkkal, másrészt vannak, akikkel meg is osztják.

Több mint egy évvel a pandémia hazai kitörése után sem tudhatjuk, a Nagyatádi Kórházban hány coviddal fertőzött beteget ápoltak eddig, közülük hányan kerültek intenzív osztályra, hányan lélegeztetőgépre, és hányan hunytak el.

Néhány orvos és kórházigazgató beszámolójából vagy egy-egy elszólásból derült ki, hogy itthon a lélegeztetőgépen lévők több mint 80 százalékát nem sikerül megmenteni; Magyarország történetében pedig nem volt még olyan, hogy a krematóriumokat arra kérték, hogy három műszakban dolgozzanak.

COVID betegellátás a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kardiológiai Intenzív Osztályán 2021.03. Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem
COVID betegellátás a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Kardiológiai Intenzív Osztályán 2021.03. Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

Megosztás