Somogyban már tetőzhetett a járvány 5. hulláma

A rövid távú adatok alapján megyénkben csökkent az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlaga, vagyis lefelé fordult a járványgörbe. Kilenc másik megyében viszont még nem érte el a csúcsot.

Már a harmadik napja csökkent az új fertőzöttek számának hétnapos mozgóátlaga Magyarországon, ami reményteli jele annak, hogy január legvégével tetőzhetett az ötödik járványhullám – írta tegnap a Portfolio.

A megyei adatokat elemezve a lap azt a következtetést vonta le, hogy a földrajzi eltérések viszont most is látványosak: Budapesten és 10 megyében, köztük Somogyban látjuk ezt a rövid távú csökkenést.

Hozzátette: ugyan rövid távú fordulatokból téves következtetések is levonhatók, különösen akkor, amikor a hivatalos koronavírustesztek 40%-os pozitivitási rátája alapján rendkívül rossz a koronavírus detektálási hatékonysága, így a járványgörbe valós alakulása is rendkívül bizonytalan. Ezért az 5. hullám tetőzéséről is csak fenntartásokkal lehet beszélni.

Somogyban a 100 ezer főre vetített heti koronavírus-fertőzések száma 1170 volt. A legmagasabb számot Győr-Moson-Sopron mutatja (1561), a legalacsonyabbat pedig Jász-Nagykun-Szolnok (821).

A három nappal ezelőttihez képest már 11 megyében csökkent az új fertőzöttek hétnapos mozgóátlaga.

A kórházi ápoltak aránya a két hét alatt megfertőzöttek számához képest harmada-negyede (2%) annak, mint amit a delta-hullám szeptemberi felfutásakor láttunk (7-9%).

 

Megosztás