Újraértelmezték a falusi kisbolt fogalmát Dél-Somogyban

Az alig 300 lelkes Kastélyosdombón mintegy 100 millió forintos beruházással boltot, kávézót és sörfőzdét is magába foglaló közösségi teret adtak ma át a Magyar falu program támogatásával.

A kisboltos programnak köszönhetően 1500 helyen újulnak meg üzletek, az erre szánt kormányzati támogatás és a vállalkozói önerő együttes összege meghaladja az 50 milliárd forintot – mondta a mintegy 100 millió forintos beruházással megvalósult Dombó67 elnevezésű közösségi tér átadásakor Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a somogyi településen.

Kastélyosdombót az elmúlt években az Ökumenikus Segélyszervezet térségfejlesztési modell programjának központjaként ismerhette meg az ország. Az egykori Erdődy kastély területén helyet kapó családok átmeneti otthona és országos gyermektábor mellett a segélyszervezet olyan fejlesztési programokkal erősítette a hátrányos helyzetű település megtartó erejét, mint a kastély környezetében létrehozott szociális gazdaság, a Kastélyosdombói Sajtműhely, a falusi turizmust erősítő Erdődy Vendégház vagy az országban egyedülálló komlóültetvény.
 
Az alig 300 fős Somogy megyei település egy újabb példaértékű fejlesztéssel hívja fel magára figyelmet: a „Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a kistelepülési üzletek támogatása 2021” felhíváson elnyert vissza nem térítendő támogatásból megújult helyi szatócsbolt épületében az alapszolgáltatások mellett kávézó és a helyben termelt komlót felhasználó kis sörfőzde is helyet kapott. A kisbolt így nemcsak a helyi közösségi élet meghatározó színterévé, de a Kastélyosdombóra érkező, illetve a régió népszerű kerékpárútjain bicikliző látogatók kedvelt megállóhelyévé válhat – írta közleményében az Ökumenikus Segélyszervezet.

 

Megosztás