Somogyban visszavonták a tűzgyújtási tilalmat

A hűvös, csapadékos időjárásnak köszönhetően két megye kivételével az egész országban megszűnt a tűzgyújtási tilalom. 630 focipályányi terület égett le Somogyban az idei évben.

Szeptember 20-án Somogyban is megszűnt a tűzgyújtási tilalom, ám a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kéri a lakosságot, hogy legyenek körültekintőek, ugyanis Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Hazánkban az erdei tüzek relatív gyakorisága az utóbbi évtizedekben megnövekedett, Somogyban csak ebben az évben több, mint 260 alkalommal riasztották a tűzoltókat kültéri tüzekhez.

Ennek okai az éghajlati szélsőségekben, a kevesebb csapadékban, a magasabb éves átlaghőmérsékletben, valamint a hótakaró nélküli telek sorozatában keresendők. Jellemző, hogy a klímaváltozás következtében a korábbinál forróbb nyarakon nem csupán az erdőtüzek száma növekedett meg, hanem esetenként a tűz terjedési sebessége és intenzitása is. A nagyobb intenzitású erdőtüzek a korábbinál nagyobb területet érinthetnek és nehezebb eloltani azokat – fogalmaz a Katasztrófavédelem.

A tűzgyújtási tilalom feloldása természetesen nem azt jelenti, hogy kontrollálatlanul lehet égetni, hanem azt, hogy mostantól nem tilos az erdőkben, facsoportokban, fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében tüzet rakni a kijelölt tűzrakóhelyeken, ám ezeknek is megvannak a maga szabályai:

  • az erdőben kirándulók csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet
  • a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre
  • a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, de a még ki nem hűlt parazsat, hamu sem
  • amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani: gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen a tűz oltására alkalmas anyag, eszköz

Továbbra is tilos ugyanakkor az egész országban nádast, tarlót, kommunális hulladékot égetni. A kerti zöldhulladékot is csak ott szabad elégetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ha az önkormányzatnak van erre vonatkozó rendelete, akkor a rendeletben meghatározott időben és módon el szabad égetni a kertben keletkező növényi hulladékot.

A tűzgyújtási tilalom már csak Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében van érvényben. 

depositphotos.com
depositphotos.com

 

Megosztás