Somogyban volt a legdurvább a 3. hullám

Népességarányosan Somogy 6,2 százaléka fertőződött meg akkor. Ez az egyik oka, hogy most kevésbé dúl nálunk a 4. hullám. Ám a covidosok száma így is több mint a duplájával nőtt két hét alatt megyénkben.

Jól kimutatható összefüggést talált a Portfolio a jelenlegi fertőzöttségi adatok és a korábbiak, valamint az átoltottság között. Az elemzés megállapítja: a harmadik hullám Somogy megyében volt a legerősebb (lakosságarányosan 6,2% fertőződött meg, országosan 4,6%).

Ugyanakkor Somogy a 9. legjobban átoltott megye: a 12 év feletti lakosság 67,2 százaléka kapott már valamilyen vakcinát. Igaz, az országos átlagtól (68,1%) még így is elmaradunk, de annál csak Pest, Fejér és Veszprém megye valamint Budapest teljesített jobban.

A lap egyszerű korrelációszámítása igazolja, hogy jellemzően azokban a megyékben terjed a leginkább a járvány (vagyis ott a legtöbb az új fertőzés népességarányosan), amelyekben a lakosság kevésbé átoltott, ill. amelyeket kevésbé érintett a 3. hullám.

Az elmúlt két hétben mintegy 2 ezerrel nőtt Somogyban a koronavírussal fertőzöttek száma. Vagyis az előző két héthez képest több mint a kétszerese lett az emelkedés üteme.

Országosan is egyre romlik a helyzet: az elmúlt három napban 21 060 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, ez 18 százalékos növekedés az egy héttel korábbihoz képest; az elhunytak száma 304-gyel emelkedett, ami pedig 42 (!) százalékos emelkedést jelent.

Despositphotos
Despositphotos

Megosztás