Brutális drágulások jönnek januárban

Két számjegyű emelkedés várható a kenyér árában, és 10-30 százalékos az építőanyagokéban. A forint beszakadásának megakadályozására kamatemelés várható.

Két számjegyű drágulást okozhat a búzahiány Magyarországon. A malmok 40 százalékkal emelhetik a liszt árát januárban – derül ki az Infostart cikkéből. Összességében 10-15 százalékos drágulás jöhet a péktermékek körében az elemző szerint.

Átlagosan 20 százalékos építőanyag-drágulásra készülnek jövő év elejétől az építési vállalkozók, erről a szövetségük elnöke, Tibor Dávid beszélt a Világgazdaságnak. Úgy látja, leginkább a tégla és a kerámiaburkolatok ára fog emelkedni, de a szálas és műanyag hőszigetelők, továbbá a gipszkarton lapok mostani árára is rárakódik legalább 20 százalék.

Az eleinte átmenetinek tekintett infláció nem látszik csillapodni: a pénzromlás mértéke októberben 9 éves csúcsot döntött, az üzemanyagok és az energia ára ugrott meg leginkább, de szinte minden árucsoportban érezhető a drágulás.

A múlt héten történelmi mélypontja közelébe gyengült forint. Ebben a helyzetben az elemzők egyöntetűen úgy értékelik: a Magyar Nemzeti Bank egy dolgot tehet, felgyorsítja a kamatemelések ütemét – írja a Portfolio.

Depositphotos
Depositphotos

Megosztás