Sütőolaj a lépcsőházban

Avagy, amikor a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal. A nemzeti hulladékgazdálkodási cég sütőolaj-gyűjtési újítása tűzvédelmileg nem állja meg a helyét. Ennek ellenére hamarosan elindul a kaposvári tesztüzem.

A háztartási sütőolajak összegyűjtése, tárolása, felhasználása eddig nem volt megoldott Magyarországon. A MOL-kutaknál ugyan van lehetőség leadni a használt olajat, de ez túl körülményes, és nem mindenkinek elérhető. Sajnos ezért van az, hogy a sütőolaj több mint 90%-a a szennyvízhálózatban vagy a földön végzi.

Erre a problémára kínál megoldást egy kísérleti kezdeményezés Kaposváron, írja a Lánglovagok.hu oldal. A tesztüzemet a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szervezi.

A családi házas övezetben a sütőolaj gyűjtése ugyanúgy történik majd, mint a többi szelektív hulladéké: a lakók kiteszik az utcára a gyűjtőedényt, és azt 1-2 hónapos gyakorisággal elszállítják.

A társasházak lépcsőházaiba egy 50-60 literes gyűjtőtartályt helyeznek el, amibe a lakosok majd beleöntik a sütőolajat. Az intelligens edényekbe szerelt azonosítók segítségével megvalósítható lesz a bejelentés-alapú ürítés is.

Ez eddig nagyon klasszul hangzik, csakhogy számos, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló rendeltnek nem felel meg az éghető anyag tárolására vonatkozó terv.

A Lánglovagok.hu oldal aggályaira sem a hulladékgazdálkodás, sem a katasztrófavédelem nem tudott megnyugtató választ adni. Nem adtak tájékoztatást arról, hogy pontosan hova is gondolták elhelyezni a társasházakban a gyűjtőedényeket, és nem közölt a tárolókról műszaki információt sem.

Csak reménykedhetünk, hogy jobb megoldás születik, mint a szelektív hulladékgyűjtők esetében. Ezeket ugyanis a helyhiány miatt sok lépcsőházban a földszinti folyosóra telepítették, a főbejáratok közelébe. Ez tűzvédelmileg rendkívül veszélyes, és elkerülhetetlenül 20-500 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal jár.

Megosztás