Szabadtéri tüzek, lángoló autók Somogyban

Huszonhárom tűzesethez és kilenc műszaki mentéshez riasztották a somogyi tűzoltókat a hétvégén. A legtöbbször, tizenhét alkalommal szabadtéri tüzek elfojtásához kérték az egységek beavatkozását az elmúlt napokban.

Számos településen, kisebb-nagyobb területen kapott lángra az aljnövényzet a hétvégén Somogyban. Mesztegnyőn, Tabon, Lengyeltótiban, Kapolyon, Buzsákon és Kaposváron is szabadtéri tüzek oltása adott munkát a tűzoltóknak. Balatonboglár Kápolna utcájában fenyőgallyakból álló kupac égett, a lángok pedig egy fás-bokros terület felé terjedtek. A tüzet a helyi önkormányzati tűzoltók fékezték meg.

Hatalmas füst borította be szombaton Siófok Rét utcáját. A város hivatásos tűzoltóinak kiérkezésekor mintegy ötven négyzetméteren égett a kommunális és növényi hulladékból álló szeméthalom. A tűz egy lakóházat is veszélyeztetett, amit egy óra leforgása alatt sikerült az egységeknek megóvni a pusztulástól.

Fotó: Siófok HTP
Fotó: Siófok HTP

Egy házfalnak támasztott ágymatrac égett szombat délután Jákóban. A lángok átterjedtek a Kossuth utcai lakóház tetőszerkezetére, amelyet a böhönyei önkormányzati tűzoltók megbontottak és eloltották a még izzó részeket. A tűz megolvasztotta a falban futó villanyvezetéket, ezért áram nélkül maradt az épület. De a lángok nem érték el a lakóteret, így a ház lakható maradt.

Fotó: Kadarkút ÖTP
Fotó: Kadarkút ÖTP

Meggyújtotta a növényi hulladékot egy balatonmáriai ingatlan tulajdonosa, ám hiába őrizte kerti szerszámokkal, a szél hirtelen feltámadt és a lángok elterjedtek a telkén. A tüzet, amely felemésztett egy fából készült tárolót is, a marcali hivatásos tűzoltók fékezték meg.

Fotó: Marcali HTP
Fotó: Marcali HTP

Lángok csaptak fel a Zselici Tájvédelmi Körzet határán található Zsippón is. Megközelítőleg négy focipályányi területen égett le a száraz aljnövényzet. A tüzet a kaposvári hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal állították meg.

Kigyulladt egy személyautó vasárnap délelőtt Siófokon, a Mező utcában. A tulajdonos megpróbálta megfékezni a tüzet vízzel és porral oltóval, de nem járt sikerrel. A város hivatásos tűzoltói fojtották el a lángokat, amelyek a gépkocsi utas- és a motorterében is kárt tettek.

Fotó: Siófok HTP
Fotó: Siófok HTP

Balatonlellén, a 7-es főút 138-as kilométerszelvényénél teljesen kiégett egy gépkocsi az esti órákban. A balatonboglári önkormányzati tűzoltók két vízsugárral oltották el a tüzet. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Fotó: Balatonboglár ÖTP
Fotó: Balatonboglár ÖTP

Három alkalommal kérték a somogyi tűzoltók segítségét megdőlt és útra dőlt fák eltávolításához. A barcsi tűzoltók Drávaszentesen darabolták le egy fűzfa ágait, amelyek a telefonvezetékekre jelentettek veszélyt.

Fotó: Barcs HTP
Fotó: Barcs HTP

Megosztás