Szakközépiskolások varrnak maszkokat Somogyban

A hiánycikknek számító védőeszközöket a barcsi és a tabi szakgimnázium női szabó szakmát tanuló diákjai varrják nagy lendülettel. Egy nap alatt 50-100 maszkot is elkészít egy varrónő a gép teljesítményétől függően.

A Kaposvári Szakképzési Centrumnál is felkészültek a koronavírus elleni védekezésre. A két női szabó szakmát oktató tagintézmény első körben közel 700 pamutvászon szájmaszkkal látja el a napokban a centrum dolgozóit, pedagógusokat és diákokat.

Szakoktatók, mérnöktanárok és szakmát tanulók varrják a jelenleg is hiánycikknek számító védőeszközöket a barcsi és a tabi szakgimnáziumban. A Kaposvári Szakképzési Centrum biztosítja az alapanyagok utánpótlását, a két iskola pedig a készlet erejéig folyamatosan tesz eleget a kéréseknek. Míg Barcson Pados Paula ruhaipari mérnök koordinálja az önkéntes varrást, Tabon Szentesiné Kiss Katalin igazgató is bekapcsolódott a munkálatokba. Attól függően, hogy milyen teljesítményű gép áll rendelkezésre, egy varrónő egy nap alatt 50–100 maszkot is el tud készíteni. Először kiszabják az anyagot, körbeszegik, végül behólozzák, majd gumizzák is a termékeket.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az ilyen típusú textíliamaszkok rövid időre, a halaszthatatlan dolgok elintézésére nyújthatnak megoldást, mint például bevásárlás, és minden használat után, ha csak vasalóval is, fertőtleníteni kell, mert ha bejut a vírus, akkor még nagyobb a fertőzésveszély. Koronavírusos beteg közelében pedig nem nyújt megfelelő védelmet, arra csak a szénszálas maszkok alkalmasak.

 

Megosztás