Támogatási pályázatokat írt ki a megyei önkormányzat

A somogyi falvak önkormányzatai és a megye általános iskolái is jelentkezhetnek pályázatokra. Az önkormányzatok vissza nem térítendő támogatásra, az iskolák osztálykirándulások támogatására nyújthatnak be kérvényt.

A somogyi falvak önkormányzatai vissza nem térítendő támogatásra a „SomFALU-2019.” program keretén belül március 15. és április 30. között pályázhatnak. A megye általános iskolái pedig április 1-ig jelentkezhetnek az osztálykirándulásokat támogató Szülőföldem Somogyország programra. Ezt jelentette be Biró Norbert, a Somogy Megyei közgyűlés elnöke hétfő délután Kaposváron tartott sajtótájékoztatóján.

A Somogy Megyei Közgyűlés által létrehozott támogatói alap kínálta lehetőségek között szerepel az önkormányzat által benyújtott, támogatási szerződéssel vagy támogatói okirattal rendelkező, a Vidékfejlesztési Program és a LEADER Program keretében benyújtott pályázatok megvalósításához szükséges önrész támogatása. Kitétel az, hogy a pályázatok megvalósítása igazolható módon 2019. december 31-ig megtörténik. Pályázni lehet emellett a Somogy megye településein élő lakosság kulturális, gasztronómiai, sport életét előmozdító, közösségépítő, önkormányzat által megszervezésre kerülő rendezvények költségeihez történő hozzájárulásra. Ebbe a falunapok nem tartoznak bele. További pályázati lehetőség a Somogy megye településeinek identitását elősegítő tevékenységek önkormányzat általi megvalósításának támogatása.

Pályázatot (a városi- és megyei jogú városi önkormányzatok kivételével) olyan települési (községi) önkormányzatok nyújthatnak be, amelyek Somogy megye közigazgatási területén belül helyezkednek el és a támogatandó tevékenységnek is megyénkben kell megvalósulnia.

A vissza nem térítendő támogatás maximális összege ötszázezer forint, melyet még az idei évben fel kell használnia a pályázónak. A pályázati kérelmeket egy alkalommal a Somogy Megyei Közgyűlés TOP Projekt Bizottsága bírálja el május 31-ig.

Folytatódik idén is az általános iskolások osztálykirándulását támogató Szülőföldem Somogyország program. Erre április 1-ig jelentkezhetnek a somogyi oktatási intézmények. A megyei önkormányzat 2011-től 2016-ig a jótékonysági Megyebál bevételéből azoknak az iskolásoknak juttatott fejenként ezer forintot, akik osztálykirándulásukat megyénkbe tervezték. A Szülőföldem Somogyország pályázat keretében a Balaton, a Dráva-mente és a Zselic térségébe kiránduló osztályok juthattak támogatáshoz. Az elmúlt két évben és idén is rendkívül sikeres volt a Megyebál, így nem ezer, hanem kétezer forinttal tudták támogatni a diákok kirándulását. A Somogy Megyei Önkormányzat idei költségvetésében 3 millió 870 ezer forint áll rendelkezésre erre a célra.

A támogatási igényt idén is Somogy megye településein működő (nem kaposvári székhelyű) általános iskolák és azok fenntartói, illetve egyesületei, alapítványai nyújthatják be iskolánként maximum 2 osztály jelentkezésével.

Biró Norbert kiemelte: az eddig biztosított anyagi támogatás nagymértékben hozzájárult az iskolák kirándulási költségeihez, a visszajelzések alapján pedig kiderült: továbbra is igényt tartanak a programra. Ami ennél is fontososabb, hogy a gyermekek számára maradandó élmények nyújtásához járult hozzá az önkormányzat. A program sok olyan gyermeknek adott lehetőséget szülőföldje értékeinek megismerésére, akiknek enélkül a támogatás nélkül nem lenne lehetősége erre. A Szülőföldem Somogyország program keretében eddig összesen 8632 diák kirándulásához járult hozzá a Somogy Megyei Önkormányzat az elmúlt nyolc évben. Ez a szám idén várhatóan már tízezer-ötszáz fölé nőhet.

 

Megosztás