Több iskolában is komoly gondokat okoz, hogy a kötelező oltás miatt pedagógusokat kell elküldeni

Információink szerint a nagyatád iskolákban kisebb, a dél-somogyiakban pedig nagyobb gondot okozhat a pedagógusok kiesése. Akad, ahol minden tizediknek, sőt, olyan is, ahol minden harmadiknak a munkája vált kérdésessé.

Már évek óta egyre súlyosabb gond a pedagógushiány errefelé, ha most tényleg el kell küldeni még öt tanárt, akkor kik és milyen színvonalon fogják tanítani a gyerekeinket? Ez borzasztó lenne! – fogalmazta meg a helyiek aggodalmait egyikük.

A zákányi 1-8 osztályos iskolába csaknem száz diák jár. A falubeliek úgy tudják, a pedagógusok közül öt nem akarja beoltatni magát. Ezt több helyről is megerősítették szerkesztőségünknek. Az Oktatási Hivatal honlapján található nyilvántartás ugyan nem túl friss (2020. októberi), de aszerint 14 pedagógus dolgozik az iskolában.

Mint ismert, december 15-ig kaptak határidőt a még nem védett tanárok és tanítók. Legalábbis az állami fenntartású intézményekben, ugyanis az egyházi és az alapítványi iskolákban nem tette kötelezővé az oltást a kormány. A héten lejárt első határidőt követően az iskoláknak jelenteniük kellett az adatokat a fenntartónak. A tankerület, ill. a szakképzési centrum a napokban felszólító levelet küldött az oltatlanok részére, mivel a legvégső határidő az év vége. Az a pedagógus, aki addig sem tudja igazolni, hogy védettséget szerzett – akár úgy is, hogy igazoltan átesik a fertőzésen – vagy a betegsége miatt egészségügyi okból nem kaphat vakcinát, azt január 3-tól fizetés nélküli szabadságra küldik.

Természetesen megkérdeztük mind az általános iskolák, mind a középiskolák fenntartóját, hogy az intézményeikben hány pedagógus nem vette fel a kötelező koronavírus elleni oltást a dec. 15-i határidőig. Választ nem kaptunk, a Kaposvári Szakképzési Centrumban telefonon annyit mondtak: nem tudják szolgáltatni az adatokat, hogy mi ennek az akadálya, arra nem válaszoltak, a minisztériumhoz irányítottak bennünket.

Így mindössze néhány kiragadott példát említhetnénk a fentin kívül. Több dél-somogyi településen is érdeklődtünk, mondanunk sem kell, hogy hivatalosan sehol sem adhatnak információt. Néhány helyen úgy tudják, csupán egy-egy tanár vagy tanító helyére kellene majd másikat találni.

Ugyanez a helyzet a két nagyatádi általános iskolában is, információink szerint kisebb átcsoportosításokkal meg tudják oldani a problémát. Úgy hírlik, az Adyban minden tanár védett, a szakközépiskolában azonban többek álláshelye is veszélyben van.

Véglegesen január elején dől el a kérdés, ám gyaníthatóan akkor sem fogják nyilvánosságra hozni. Annyi már most is látszik, hogy a kisebb településeken okoz majd az aprónak eddig sem mondhatónál komolyabb fejtörést a pedagógushiány.

Egy, a helyzetet jól ismerő forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlórák és a helyettesítések várhatóan növekedni fognak, ahogy a maradó pedagógusok további terhelése is.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a héten egyeztetett a kormány képviselőivel egyrészt arról, hogy ne függesszék fel az oltatlan tanárokat, másrészt a béremelésről, ám nem jártak sikerrel, így bejelentették, hogy január 31-re sztrájkot hirdetnek.

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás