Tüntetni fognak az egészségügyi szakdolgozók

Demonstrációt hirdetett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. Azért érzik tarthatatlannak a helyzetüket, mert a törvény újabb terheket rótt rájuk, miközben a bérük már a harmadát sem éri el az orvosokénak.

Országosan 100-110 ezer szakdolgozó látja el a feladatokat az egészségügyben, Somogyban 3800-an vannak. Egy 2018-ban kötött megállapodás alapján összesen 86 százalékos bérfejlesztést kapnak több ütemben. Az utolsó jövő januárban lesz.

Időközben azonban bevezették az új szolgálati jogviszonyt az egészségügyben. Ezzel megszüntették a kollektív szerződéseket, az ügyeleti díjak, műszakpótlékok, egyéb juttatások általában csökkentek vagy megszűntek. Somogyban egyébként nem csökkentették az ügyeleti díjakat, más megyékben viszont igen. Eközben az orvosok viszont nagyon jelentős béremelést kaptak.

Nem arról szól a történet, hogy nekünk semmi sem elég. Viszont odáig romlott az orvos-szakdolgozói bérarány, hogy jelenleg a szakdolgozók már csak a 30 százalékát keresik az orvosokénak. Hozzájuk képest rabszolgabér a miénk – mondta Szabó Gyuláné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei elnöke. – Ráadásul január utánra még csak ígéret sincs. A minisztérium júniusban elutasította a szakdolgozók kérését: a szakdolgozói béremelés mértékét és ütemezését az orvosi bértáblával összhangban, három fázisban alakítottuk volna ki. Végül az elégedetlenség okai között meg kell említeni, hogy a kormány által tervezett 200 ezer forintos minimálbér bevezetésével a legtöbb szakdolgozó minimálbéres lenne.

A kamara július 31-ére a budapesti Hősök terére hirdetett demonstrációt. A szakdolgozók problémáira a legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely miniszter azt mondta: januárban meg fogják kapni a tervezett emelést. A 15 ezer hiányzó szakdolgozóra vonatkozó közbevetésre azt felelte, hogy meg kell várni, békeidőben, normális működés mellett hogyan alakul a helyzet.

A legnagyobb nehézség egyébként a műtősnő, aneszteziológus asszisztens munkakörben mutatkozik: közülük nagyon sokan vannak a nyugdíjhoz közeli életkorban, vagy már most nyugdíj mellett dolgoznak.

A szakdolgozói köztestület a bérrendezést kezdeményező levelükben így fogalmazott: „A jövő egészségügyi ellátásának az alapja a szakdolgozók megfelelő létszámának a biztosítása, amely csak kiszámítható előmeneteli és illetmény rednszerrel alapozható meg.”

Megosztás