Ünnepeljünk biztonságban!

A Somogy Megyei Tűzmegelőzési Bizottság rendezvényén a tűzoltók látványos bemutatóval hívták fel a figyelmet az ünnepi készülődés, az adventi és a karácsonyi időszak veszélyeire a kaposvári tűzoltólaktanyában. Fotókkal!

Csaknem száz diák sereglett a tűzoltóságra a délelőtti órákban, ahol Gulyás László tűzoltó ezredes, a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője köszöntötte őket, majd egy próbariasztással kezdetét vette az ismeretterjesztő foglalkozás.

A jelen lévők megtudhatták, hogy a téli hónapokban gyakrabban riasztják lakástűzhöz a tűzoltókat, mint az év más időszakában. A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de előfordul, hogy egy-egy otthon lakhatatlanná válik a tűz miatt, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének. Azért is emelkedik ilyenkor a lakástüzek száma, mert többet tartózkodunk otthon, több elektromos eszközt használunk, többet főzünk, hosszabb ideig kell világítani, fűtünk és szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük. Ezek mind-mind növelik a lakástüzek kialakulásának kockázatát.

Az otthon keletkező tüzek jelentős százaléka a konyhában alakul ki, ezért elengedhetetlen, hogy a háziasszonyok és a konyhában tüsténkedők tisztában legyenek néhány alapvető szabállyal – hívta fel a figyelmet Oliás Gábor tűzoltó alezredes a bemutatón. A jelenlévők láthatták, hogy a legrosszabb megoldás, ha a meggyulladt olajat vízzel próbálják oltani, hiszen a lángra lobbant zsiradék robbanásszerűen kivetődik az edényből és súlyos égési sérüléseket okozhat. Ezek mind elkerülhetőek, ha a lángoló edényt egy fedővel letakarjuk, így a tűz nem jut oxigénhez és kialszik.

Elhangzott az is, hogy nem kell nagy tűz a tragédiához, akár egy tűzhelyen felejtett edényben elfüstölt étel is halálos füstmérgezést okozhat.

Leggyakrabban a nyílt láng – gyertyák, mécsesek – használata okoz lakástüzet. A tűzoltók felhívták a gyerekek figyelmét, hogy mindig olyan adventi koszorút kell választani vagy készíteni, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég. Ha a koszorú nem ilyen, inkább ne is gyújtsák meg rajta a gyertyákat. Mielőtt elhagyják a helyiséget, ahol a koszorút elhelyezték, fújják el a gyertyát. A koszorú közelében pedig ne legyen semmilyen éghető tárgy.

Szintén tüzet okozhat az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. Fényfüzéreket csak megbízható helyen szabad vásárolni. Ha az eszközök rendszeresen lecsapják a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk azt. Az elektromos eszközök vezetékei véletlenül se kerüljenek bútorok lábai alá.

Az alapvető tűzvédelmi ismereteket izgalmas és játékos formában sajátíthatták el az érdeklődő gyerekek, akik közül többen még a tűzoltók védőruháját is magukra öltötték.

Megosztás