Unokázós csalót fogtak Somogyban

Az elkövető az időskorú sértett unokájának kiadva magát azt állította: balesetet szenvedett, és azonnal pénzre van szüksége. A pénzért egy állítólagos barátját küldte el, aki átvett 3 millió forintot, majd távozott.

A Kaposvári Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya kifosztás miatt indított eljárást 2019. december 11-én. Az ügy adatai alapján az akkor még ismeretlen elkövető magát az időskorú kaposvári sértett unokájának kiadva azt állította, hogy balesetet szenvedett, és azonnal készpénzre van szüksége. A pénzért egy állítólagos barátját küldte el, aki a sértettől 3.000.000 forintot vett át, majd távozott.

Az adatgyűjtés során a hatóság látókörébe került egy 44 éves tatabányai férfi, akit a nyomozók másnap elfogtak, és – őrizetbe vétele mellett – kifosztás bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki. A beszerzett bizonyítékok alapján az illetékes bíróság 2019. december 14-én elrendelte B. László letartóztatását.

A Somogy Megyei Rendőr–főkapitányság és Kaposvári Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy az ilyen, és ehhez hasonló bűncselekmények megelőzhetők.

Az úgynevezett unokázós csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka,  akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

Járjon utána, hogy valóban baj van-e: Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!
Tegyen fel ellenőrző kérdéseket: „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni: Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
Hivatalos személy nem kér pénzt: se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
Ne adja meg adatait ismeretleneknek!
Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!
A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Minél többen beszélgetnek erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, annál kisebb eséllyel csaphatják be őket.

 

Megosztás